Inspirace: 3+1 recept na zdravé a rychlé svačinky pro školáky

17.09.2014 10:15 | Zprávy

Děti mají za sebou už polovinu prvního měsíce ve škole a vám možná již pomalu docházejí nápady, jaké svačinky jim s sebou připravovat. Dopolední svačinu pro školáky se nevyplatí podceňovat, měla by být chutná a také zdravá. V tomto článku vám přinášíme tipy na zdravé a pestré pomazánky, jejichž příprava vám nezabere mnoho času a zároveň budou vašim dětem chutnat.

Inspirace: 3+1 recept na zdravé a rychlé svačinky pro školáky
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Rybí tuk už není nutný

Na tuto pomazánku budete potřebovat 1 pórek, 1 větší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci lněného oleje a sůl podle chuti. Pórek najemno nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno, sýr, salám a vejce nahrubo. Směs zalijte jogurtem, přilijte olej a dochuťte solí. Pomazánka je vynikající s tmavým pečivem.

„Lněný olej doplňuje do dětské stravy důležité omega-3 kyseliny. Jejich nedostatek v organismu se projevuje oslabenou imunitou, hyperaktivitou, ale i problémy s učením a únavou,“ vysvětluje Luděk Šarman, specialista na zdravou výživu ze společnosti Walramcom. „Dříve jsme při pravidelném doplňování omega-3 kyselin byli odkázáni téměř výhradně na rybí olej, který děti často nenáviděly pro jeho charakteristický pach i chuť. Lněný olej oproti tomu nezapáchá a jeho chuť je neutrální. Nejlepší vstřebatelnosti omega-3 kyselin z tohoto oleje dosáhneme ve spojení s tvarohem, jogurtem, ořechy či tvrdým sýrem. Nesmí se však upravovat tepelně,“ dodává Šarman.

Pomazánka proti ztrátě energie

Pro přípravu pomazánky s ředkvičkami budete potřebovat 1 svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení. Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Mgr. Vít Rakušan byl položen dotaz

Co přesně byste nyní udělal jinak?

V čem jste podle vás byli málo odvážní? A nemyslíte, že řadu voličů mohl odradit i ten váš boj s dezinformacemi, za který jste schovávali podle mě spíše jen snahu umlčet jiný názor? Nebo jinak, co jste udělali pro svobodu slova, a proto, aby se lidé nebáli říkat své názory nahlas, což se děje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelín chystá velkou proměnu infocentra

10:34 ČEZ: Temelín chystá velkou proměnu infocentra

Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín čeká v první polovině příštího roku rozsáhlá modernizace. Po …