Institut plánování a rozvoje: Více parkování a aktivit pro seniory. Místní řekli, jak oživit sídliště

26.05.2016 20:36

Obyvatelům sídliště Vybíralova na Černém Mostě nejvíce vadí špatná organizace vozovek, málo parkování nebo nedostatek zábavy pro seniory. Vzniknout by měly kvalitní pěší cesty uvnitř sídliště a do okolní krajiny nebo plochy pro aktivní odpočinek. Odborníci z Institutu plánování a rozvoje (IPR) včera představili první návrhy, jak sídliště na Černém Mostě oživit.

Institut plánování a rozvoje: Více parkování a aktivit pro seniory. Místní řekli, jak oživit sídliště
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

"Ukázalo se, že sídliště není anonymní noclehárnou, jak se často tvrdí. Naopak - lidi se tady často znají, mají Vybíralku rádi a chtějí tady trávit volný čas. Je ale potřeba nabídnout dostatek aktivit pro různorodé věkové skupiny nebo zpříjemnit průchod sídlištěm," říká ředitel IPR Petr Hlaváček. Při pohybu po sídlišti obyvatelům nejvíce vadí nepřehledné křižovatky a chybějící přechody a nevhodně zaparkovaná auta, která chodcům stojí v cestě.

Zbytečné zábradlí, které blokuje pohyb chodců.

Právě parkování je nejbolavějším místem každodenního života, a proto odborníci navrhují přidat až dvě stě nových parkovacích míst. Na Vybíralce jsou totiž místa, kde se parkuje dokonce ve třech řadách vedle sebe. To například znemožňuje, aby tudy projížděli popeláři nebo sanitka nebo aby tam vznikl chodník. Kvůli tomu musí pěší za deště chodit blátivou pěšinkou. Výsledkem budou uvolněné oblasti, které jsou dnes špatně průchodné nebo nebezpečné.

Na vybraných zelených plochách mezi domy by zase mohly místo rozbujelých keřů vzniknout nové atrakce, které dnes chybějí. Nejčastěji obyvatelé navrhovali venkovní posilovnu nebo nové pěší cesty v místech, které se teď musí složitě obcházet. To je případ místního školního areálu, který je neprůchodný a rozléhá se skoro na čtvrtině plochy uprostřed vnitrobloku.

Spontánní péče obyvatel o předzahrádku.

"Politici posledních 25 let na sídliště zapomínali, což nás dovedlo na rozcestí: buď se lidé začnou sídlištím vyhýbat, nebo se z nich stanou čtvrti budoucnosti, kde bude dobře mladým rodinám i seniorům. Černý Most je ale jen začátek. Chci, aby následovaly další podobné lokality," říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

IPR představí podrobné řešení po prázdninách, kdy ho začne projednávat s městskou částí i místními. Na konci roku bude hotov plán revitalizace, který bude koncipovaný jako balík souvisejících opatření, která budou mít svého investora i následného správce a jistotu že odpovídají skutečným potřebám místních i celé lokality. Na některá opatření bude možné čerpat granty, některá zafinancuje městská část nebo magistrát. Očekává se, že postupně by se proces revitalizace měl šířit i na další pražská sídliště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…