Institut plánování a rozvoje zajistí organizaci designérské soutěže o návrh nové podoby prvků pražského mobiliáře

14.04.2016 9:07

Rada hlavního města Prahy uložila Institutu plánování a rozvoje (IPR), aby ve spolupráci s odborem evidence, správy a využití majetku Magistrátu hlavního města Prahy zadal designérské soutěže o návrh nové podoby prvků pražského mobiliáře - uličního vybavení a zastávek. IPR zajistí organizaci těchto soutěží.

Institut plánování a rozvoje zajistí organizaci designérské soutěže o návrh nové podoby prvků pražského mobiliáře
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Na základě Analýzy současného stavu pražského mobiliáře v Pražské památkové rezervaci vytvořenou IPR byly definovány typy mobiliáře, které vykazují největší nedostatky, a které je vhodné postupně nahradit. Analýza je zároveň podkladem pro tvorbu tzv. Katalogu pražského mobiliáře. Smyslem katalogu je především sjednocení pražského mobiliáře, tedy snížení počtu typů jednotlivých druhů, podpora designové příbuznosti prvků a nastavení minimálního standardu, který by měl mobiliář splňovat. Vzorem pro vytvoření standardů mobiliáře a získání nového designu vybraných prvků na základě veřejné soutěže mohou být evropská města, jako například Ženeva, Curych nebo Basilej.

„Ten problém je poměrně jasný a já ho chci vyřešit. Neexistuje tu jednotná správa, neexistují standardy a neexistují ani pravidla pro umisťování mobiliáře. A proto jen v památkové rezervaci máme například 44 typů odpadkových košů, což je obludné číslo, které chci změnit, tak aby Praha získala tvář,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

„Současný mobiliář je často zanedbaný, nekvalitní, nedostatečně udržovaný a jeho design neodpovídá významu hlavního města. Chceme proto vytvořit katalog pražského mobiliáře, ze kterého bude možné při běžné obnově vybírat. Zároveň uspořádáme designerskou soutěž o návrh na lavičku, koš, stojan na kola a na zastávku veřejné dopravy," vysvětluje Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Jako nejvhodnější způsob výběru nových typů pražského mobiliáře byla zvolena designérská soutěž o návrh. Podle uvedené analýzy vykazují největší nedostatky standardní lavička pro uliční prostranství, odpadkový koš pro hlavní ulice a náměstí, stojan na kola, zastávkový přístřešek a zábradlí pro zastávky MHD. Proto budou postupně nahrazeny novými. Konat se budou dvě designérské soutěže, jedna na uliční vybavení -lavička, koš a stojan na kola, druhá na zastávku MHD – přístřešek a zábradlí.

„Soutěžit budeme dvoukolově. Z prvního kola vybere odborná porota několik postupujících, jejichž prototypy pak na půl roku umístíme do města. Nový mobiliář totiž nejlépe otestují sami Pražané a z jejich názoru v kombinaci s odborným posudkem pak vzejde vítězný návrh,“ dodává pražská primátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…