Institut pro politiku a společnost vede hudebník Jan Macháček

06.03.2015 10:01

Institut pro politiku a společnost, založený na podzim loňského roku, změnil koncem února svoji strukturu. Předsedou správní rady se na zasedání 25. února stal novinář, publicista, ekonom a hudebník Jan Macháček. Ve správní radě zůstávají primátorka Prahy Adriana Krnáčová, europoslanec Pavel Telička a egyptolog Miroslav Bárta. Nově přibyl do správní rady bývalý senátor a šéf ČSÚ Edvard Outrata a výkonným ředitelem se stal Pavel Fidler. Macháček byl od roku 2012 do konce letošního ledna předsedou správní rady Knihovny Václava Havla. Nedávno přešel z týdeníku Respekt, který spoluzakládal, do Lidových novin, kde působí jako ekonomický analytik a komentátor.

Institut pro politiku a společnost vede hudebník Jan Macháček
Foto: Institut pro politiku a společnost
Popisek: Institut pro politiku a společnost

„Nabídka vést Institut pro politiku a společnost je skvělá výzva,“ říká Macháček. „Český politický a veřejný prostor potřebuje kultivaci a hloubkovou otevřenou diskusi, kterou bude institut s velkým a nejlepším profesionálním nasazením podporovat a poskytovat jí podporu a platformu.“

Institut má pod vedením Macháčka organizovat větší mezinárodní konference, ale i domácí konference, semináře a veřejné diskuse. „Budeme dělat analytickou práci dostupnou všem zájemcům v politice i mimo ni, budeme organizovat pracovní snídaně i kulaté stoly, budeme se zabývat zahraniční a bezpečnostní politikou, obranou, evropskými záležitostmi, ale třeba i vzděláváním, školstvím, digitalizací, energetikou, urbanismem, městem i veřejným prostorem, hodnotami v politice i lidskými právy,“ dodal Macháček.

Výkonné i poradní orgány institutu budou v dohledné době angažovat celou řadu nezávislých osobností z veřejného života i akademické sféry. Inspirací by měl být německý systém stiftungů, ale i americký systém National Endownment for Democracy, který podporuje National Republican Institute i National Democratic Institute.

„Inspirací pro nás bude i celá řada dalších amerických think tanků a neziskovek. Samostatnou a klíčovou kapitolou je spolupráce s centrálou frakce evropského parlamentu ALDE a s jejím neziskovým a intelektuálním zázemím. Plánujeme také rozvinout aktivní spolupráci s bruselskými think tanky typu Breugel,“ dodává Macháček.

Cílem Institutu pro politiku a společnost je rovněž rozvoj české občanské společnosti a vytváření živého prostoru pro setkávání lidí, které zajímají hodnoty a ideje. „Já si klidně dovedu představit i spolupráci s Knihovnou Václava Havla, především na tématech evropských, lidsko-právních i zahraničně politických. Institut bude otevřený všem názorům, nebude prostorem pro ideologizaci, nálepkování, očerňování či kádrování,“ doplnil Jan Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…