Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000

23.11.2016 19:00

Íránská vláda 19. listopadu 2016 vyčlenila 8,5 miliardy dolarů na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Búšehr. Do roku 2025 zde má ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vybudovat bloky s reaktory VVER-1000 uzpůsobené pro provoz v seizmicky aktivních oblastech.

Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000
Foto: AEOI
Popisek: Jaderná elektrárna Búšehr 2

Alí Akbar Sálehí, ředitel Atomic Energy Organization of Iran, k tomu uvedl: „Írán zahajuje financování projektu.  První transakce proběhne během dvou týdnů.“

Základní kámen pro druhou část jaderné elektrárny v provincii Búšehr byl položen 10. září 2016. Výstavba probíhá na základě mezivládní dohody mezi Rosatomem a Íránem z listopadu 2014, podle které má v Íránu vzniknout 8 nových bloků s reaktory typu VVER. První dvojice vyroste v lokalitě Búšehr v sousedství prvního bloku, který unikátním způsobem spojuje ruské a západní jaderné technologie.

Celkový instalovaný výkon těchto bloků bude 2100 MWe a přispěje ke zvýšení podílu jaderné energetiky na výrobě elektřiny v Íránu, který v současnosti činí necelé dvě procenta. Projekt JE Búšehr 2 je plně financován íránskou stranou.

V srpnu 2015 byl dokončen dvouletý zkušební provoz prvního bloku JE Búšehr a byl tak plně předán íránské straně. Jeho výstavba byla zahájena v roce 1975 německou společností Kraftwerk Union (později Siemens) společně s druhým blokem stejného typu. Islámská revoluce a neuhrazené platby z íránské strany však znamenaly přerušení tohoto projektu, kdy první blok byl téměř dokončen, a na druhém bloku byla hotova asi polovina stavebních prací.

V roce 1995 byla podepsána smlouva s Rosatomem o dokončení prvního bloku za použití moderního reaktoru, ale využití co největšího množství již dodaných komponent. Odborníci ze společnosti Atomstrojexport, která se v rámci Rosatomu zabývá exportem ruských jaderných technologií, tak spojili původní západní technologie s moderními ruskými. Zařízení tohoto bloku je ze 40 % ruského původu, z 24 % německé a z 36 % íránské výroby.

První blok byl uveden do komerčního provozu v roce 2013 a používá reaktor VVER-1000 se systémy modifikovanými pro provoz v seizmicky aktivních oblastech. S dokončením původního druhého bloku se nepočítá a namísto toho vzniknou zcela nové bloky.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…