JE Temelín: Bazény pod věžemi čeká velké čištění

04.07.2018 17:36

Za provozu je zaplněn přibližně 40 tisíci m3 vody. Od včerejška je ale prázdný. Bazén pod chladicí věží číslo tři čeká velké čištění.

JE Temelín: Bazény pod věžemi čeká velké čištění
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Následně očistou projde i bazén čtvrté chladicí věže. Jde o jednu z důležitých prací během odstávky druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Naposledy podobné čištění proběhlo v roce 2013, kdy se jednalo o věž číslo čtyři.

Vyčistit bazény a potrubí od usazenin mají v plánu technici v elektrárně Temelín. „Pokud nemá voda, kterou z Vltavy čerpáme, dostatečnou kvalitu, tak ji před použitím ještě čistíme. I tak se ale za léta provozu do technologie věže dostaly různé nečistoty. Ty pak mohou mít vliv na účinnost přenosu tepla a tedy i výrobu elektrárny,“ vysvětlil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Proto k čištění energetici přistupují v několikaletých intervalech. Už dvakrát od zahájení provozu prošla čistícím procesem každá ze čtyř temelínských dominant. K čištění se použijí dva speciální sací bagry. Práce se zatím rozběhly u chladicí věže číslo tři. Po dokončení bude následovat i čtvrtá chladicí věž.

Vlastnímu zahájení prací přecházelo odčerpání vody z bazénu pod věžemi. „Snahou bylo odčerpat vodu co nejrychleji, aby bylo dostatek času na provedení čištění. Proto jsme posílili i o techniku z Dukovan,“ poznamenal Martin Novotný, velitel temelínských hasičů. Velkoobjemovou čerpací stanicí pomáhali i hasiči z Českého Krumlova. Celkový minutový výkon čerpací techniky byl cca 30 m3. Odčerpání 40 tisíc m3 hasiči zvládli přibližně za den.

Druhý temelínský blok byl odstaven v pátek 29. června ve 21 hodin. Důvodem plánované odstávky je výměna paliva. Vedle toho projde kontrolou například turbína nebo bezpečnostní systémy. Důležitou prací bude i rekonstrukce části potrubí cirkulační chladící vody. Celkově je v plánu přes deset tisíc činnost. Odstávku ČEZ naplánoval na dva měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec