JE Temelín: Nejvyšší vánoční stromek rozsvítili díky bezemisní elektřině

21.12.2020 22:53

Normálně z ní stoupá čistá pára, teď na ní navíc „vyrostl“ vánoční stromek. Tradiční vánoční symbol energetici promítli na třetí chladící věž temelínské elektrárny o čtvrtém adventním víkendu. Jihočeská jaderná elektrárna byla jednou ze tří elektráren Skupiny ČEZ, na které speciální projekce probíhala.

JE Temelín: Nejvyšší vánoční stromek rozsvítili díky bezemisní elektřině
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Především v sobotu viditelnost projekce ovlivnila silná mlha, nedělní lepší podmínky umožnily lidem projíždějícím kolem elektrárny navodit vánoční atmosféru. Ti tak mohli vidět, jak dva oranžové paprsky vykreslují na šedém plášti chladicí věže obrysy vánočního stromku. Během několika vteřin skoro stopadesátimetrový stromek rozzářil třetí chladicí věž Jaderné elektrárny Temelín. Akce byla součástí vánoční kampaně Skupiny ČEZ „Rozsvítili jsme vánoční stromy po celé zemi“.

„Chladicí věže jsou důležité pro provoz elektrárny, někdy je lze využít i takto netradičně. I když počasí promítání moc nepřálo, tak věříme, že se nám podařilo navodit vánoční atmosféru všem, kteří náš stromek zaznamenali,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

K promítání použili energetici dva výkonné laserové projektory. Jejich obraz překryli do jednoho a tím se zajistili dostatečnou svítivost projekce. Aby se projektory nemlžily, v horším případě, aby nedošlo k jejich poškození, obsluha je umístila do vyhřívaného stanu v areálu elektrárny přibližně 200 metrů od chladicí věže. K napájení projekce energetici využili vlastní – bezemisní - elektřinu. Vše pak dálkově sledovali přes internet. Ten jim umožňoval i určité manipulace, především pak vypnutí, pokud se objevil nějaký problém.

Akce je součástí vánoční kampaně Skupiny ČEZ „Rozsvítili jsme vánoční stromy po celé zemi“. Světýlka na stromech se s podporou ČEZ rozsvítila ve více než třech stovkách měst a obcí. V jižních Čechách to pak bylo ve 33 obcích.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 15,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…