JE Temelín je na plném výkonu

05.03.2018 13:12

Necelé tři dny po připojení generátoru k přenosové soustavě začal první temelínský blok pracovat naplno. Elektřinu začal blok po necelých třech měsících vyrábět při 50procentním výkonu reaktoru v noci na pátek. V neděli dosáhli operátoři plného výkonu. Jihočeská elektrárna tak pracuje naplno a kryje pětinu české spotřeby.

JE Temelín je na plném výkonu
Foto: ČEZ
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Dosažení plného výkonu předcházely úspěšné kontroly paliva na 80procentním výkonu reaktoru. Temelínští fyzici při nich ověřovali například rozložení výkonu reaktoru. Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna. Tempo nárůstu výkonu bylo necelé jedno procento za hodinu.

Plného výkonu blok dosáhl v neděli dopoledne. Aktuálně běží závěrečná část testů. Ty jsou zaměřeny na palivo a kalibraci měřících systémů. Vedle toho se sleduje chování dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části včetně největší české turbíny.

První blok byl odstaven od 8. prosince. Odstávka trvala 83 dní a proti harmonogramu energetici zvládli 22 tisíc činností o šest dní dříve. K nejdůležitějším pracím patřila výměna třetiny paliva, kontroly všech tří nízkotlakých rotorů turbíny, rotoru generátoru a klíčových bezpečnostních systémů. Součástí odstávky bylo i několik desítek investičních akcí. K nejnáročnějším patřila modernizace pojistných ventilů kompenzátoru objemu, které zajišťují ochranu primárního okruhu.

Začátek odstávky druhého temelínského bloku plánuje ČEZ v závěru června a trvat by měla přibližně dva měsíce. Ještě předtím ale čeká energetiky výměna paliva v Dukovanech. Už v závěru tohoto týdne zde bude odstaven druhý blok.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 1,7 miliónů megawatthodin elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…