JIC má nové vedení. Ředitelem se stal Petr Chládek, dosavadní manažer jihomoravské inovační strategie

09.07.2017 16:30

Nejdéle v tuzemsku fungující agenturu na podporu inovativního podnikání povede nový ředitel. Valná hromada zvolila do čela JIC Petra Chládka, který v organizaci dosud působil jako manažer Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje. Nový post přebírá s plánem navázat na dosavadní úspěchy a dál centrum rozvíjet.

JIC má nové vedení. Ředitelem se stal Petr Chládek, dosavadní manažer jihomoravské inovační strategie
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Rozhodnutí valné hromady bylo jednoznačné, volbu Petra Chládka jako nového ředitele potvrdili zástupci všech zřizovatelů JIC, kterými je Jihomoravský kraj, statutární město Brno, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. „Jižní Moravu uvádějí zahraniční experti jako příklad dobře odváděné regionální inovační politiky pro další evropské země na východ i na západ. Petr Chládek má na tom jako tvůrce regionální inovační strategie velký podíl. Disponuje hlubokým vhledem do dění v akademické, korporátní i startupové sféře, který může ve vedení JIC dobře zúročit,“ uvádí k volbě předseda Valné hromady JIC a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula.

„Město skrze JIC každoročně přispívá na projekty, které podporují průnik nových technologií na trh, propojují místní akademickou, podnikatelskou i kreativní sféru a přivádějí do Brna nadějné podnikatele ze zahraničí. Volba sáhnout po interním člověku do vedení JIC zajišťuje kontinuitu ve zmíněných projektech i v celkovém rozvoji organizace,“ doplňuje další člen Valné hromady JIC, brněnský primátor Petr Vokřál.

Nový ředitel se funkce ujímá od 1. července. Plánuje plynule pokračovat v rozvoji dalších aktivit na podporu inovativního podnikání na jižní Moravě. „Klíčovými oblastmi pro další rozvoj JIC je pro mě popularizace podnikání u středoškoláků a vysokoškoláků, podpora přenosu znalostí z akademické do soukromé sféry, intezivnější využívání business angel komunity i sdílení know-how organizace dalším regionům. Obecně se chci ještě cíleněji zaměřit na pomoc firmám, které mají aspirace řešit skutečně globální výzvy a tím cílit na světové trhy, ať už v oblasti zdraví, bezpečnosti nebo životního prostředí,“ nastiňuje svou vizi nový ředitel JIC Petr Chládek. Ve vedení JIC doplní tým, který nadále tvoří Radim Kocourek jako provozní ředitel a statutární zástupce JIC a David Uhlíř jako zástupce ředitele pro strategii.

Jiří Hudeček byl v čele JIC 14 let. Stál u vzniku celé organizace, u otevření první dceřiné společnosti – centra výzkumu, inovací a pokročilých technologií se zaměřením na strojírenskou výrobní techniku INTEMAC – i u založení druhé dceřiné společnosti zaměřené na investice do klientů centra JIC VENTURES, v níž nadále zůstává jednatelem. „Mou povinností jako manažera bylo dívat se i za horizont, tedy vytipovat a vychovat si nástupce a ve vhodnou dobu mu organizaci předat. JIC dnes považuji za finančně i personálně stabilizovanou organizaci, která má dlouhodobou důvěru zřizovatelů i partnerů. Na podobnou změnu je tedy vhodná doba,“ uvádí dosavadní ředitel JIC Jiří Hudeček.

Petr Chládek vedení JIC přebírá v době, kdy službami organizace projde ročně téměř stovka firem a jeho programy se inspirují také jiní. Inovační vouchery, které propojují soukromé společnosti s výzkumnými institucemi, přešly na národní úroveň. Podpora Evropskou komisí oceněných inovativních malých a středních podniků formou SME Instrument Brno zaujala TAČR, který podobný program letos zavádí i pro firmy mimo jižní Moravu. V letošním roce JIC otevřel FabLab Brno, který výrazně zvyšuje možnosti mladých podnikatelů vyrobit první prototypy svých hardwarových produktů. Úkolem nového ředitele bude pomoci organizaci pokračovat v podobných inovátorských projektech a udržet pozici JIC jako přední středoevropské veřejné agentury na podporu podnikání ve všech fázích.

Petr Chládek

Vystudoval biologii a geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde se zabýval oblastí regionálních inovačních systémů a regionální politiky. Jihomoravským inovačním ekosystémem se zabýval už v Regionální rozvojové agentuře jižní Moravy, odkud přešel na JIC, kde se stal manažerem Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje a členem managementu organizace. Pod jeho vedením vznikla třetí i čtvrtá generace regionální inovační strategie, jejímiž výsledky je například vznik a otevření VIDA! science centra, prototypovací laboratoře FabLab Brno nebo řada projektů na propojení výzkumné a soukromé sféry na jižní Moravě.

JIC (Jihomoravské inovační centrum) www.jic.cz

JIC (Jihomoravské inovační centrum) podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívá každoročně přibližně stovka  firem, ať už ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucího startupu i zavedené technologické firmy.  Začínající společnosti, které prošly programy JIC, už vytvořily více než 1 400 nových pracovních míst a další stovky míst v navazujících službách. Za 14 let své existence nastartoval JIC téměř 360 spoluprací mezi vědci a firmami. Těmito a dalšími aktivitami pomáhá JIC zvyšovat konkurenceschopnost jižní Moravy a budovat z ní jeden z nejinovativnějších regionů Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…