Jablonec bez hazardu: Primátor Beitl prosazuje zvýšení počtu kasin ze 3 na 12!

24.02.2016 13:28

Jablonecké domácnosti jsou v období posledního roku velmi pečlivě a pravidelně informovány, jaké úsilí vynakládá jablonecká radnice v boji proti hazardu. Zejména v radničním Jabloneckém měsíčníku se objevují pochvalné články, že jablonečtí zastupitelé prosazují nejpřísnější formu regulace hazardu v ČR, nebo že za působení současného vedení města v čele s primátorem Beitlem výrazně poklesl počet heren ve městě. Občané Jablonce, kteří problematiku hazardu detailněji nesledují, tak mohou nabýt dojmu, že představitelé města podnikají opravdu osvícené kroky. Je ale realita ve skutečnosti tak růžová, jak se snaží magistrát občanům namluvit prostřednictvím média, které každý měsíc dostávají zdarma do své schránky?

Jablonec bez hazardu: Primátor Beitl prosazuje zvýšení počtu kasin ze 3 na 12!
Foto: pixabay.com
Popisek: Hazard - ilustrační foto

Abychom v záplavě polopravd ukázali pravý stav věci, rozhodli jsme se krátce zrekapitulovat, jak se boj proti hazardu v období posledního roku a půl vyvíjel. Jednotlivé kroky nebudeme nijak hodnotit a necháme čtenáře, ať si udělají obrázek sami.

Květen 2014 (období před volbami do zastupitelstva města) – Jablonečtí zastupitelé včetně primátora Beitla jednohlasně schvalují, aby do Strategického plánu města bylo zakotveno ustanovení, že Jablonec nad Nisou je město bez hazardu.

Leden 2015 - nabývá účinnosti dlouho očekávaná vyhláška, která zakazuje provoz veškerých heren a kasin ve městě. Kasina a herny začínají z města postupně mizet tak, jak jim na základě vyhlášky ruší licence Ministerstvo financí.

Duben 2015 - primátor Beitl se snaží předložit návrh vyhlášky, která by dvě kasina opět povolila. Je to pro všechny překvapující zvrat, primátor nakonec na nátlak médií a některých zastupitelských klubů svůj návrh stahuje.

Červen 2015 - primátor Beitl znovu předkládá návrh vyhlášky povolující kasina, který nově obsahuje již tři adresy. Opoziční zastupitelé protestují, ale koalice je jednotná a nepřipouští žádné protiargumenty. Automaty jsou v Jablonci opět povoleny. Odpůrci hazardu varují, že tři kasina nebude konečné číslo. Primátor Beitl začíná po schválení vyhlášky otevřeně hovořit o „jednotkách“ kasin.

Září 2015 – na magistrátu je 14 žádostí o zřízení kasna. Zastupitelé jsou zájmem provozovatelů zaskočeni. Proto zřizují komisi, která má nastavit přísná pravidla pro provoz kasin a tím jejich počet omezit.

Únor 2016 - primátor Beitl předkládá návrh na úpravu vyhlášky povolující kasina, jejich počet se má nově navýšit na 12!

Každá mince má 2 strany a politici velmi rádi ukazují jen tu blištivější. Primátor Beitl tvrdí, že za jeho vlády se počet heren a kasin snižuje ze 49 na 12. Jak ale vypadá tato informace, když jí doplníme o další souvislosti? Vyhlášku zakazující hazard připravil tehdy ještě starosta Beitl, který ji následně sám zrušil a místo nulové tolerance nyní prosazuje 12 kasin. „Od zrušení zákazu hazardu uběhlo sotva 8 měsíců, můžeme proto očekávat, že se svými žádostmi přispěchají i další provozovatelé a dočkáme se návratu k neutěšené situaci s desítkami kasin po celém městě. Dokonce sám primátor Beitl už v jednom rozhovoru zmínil znovu navýšené číslo - 17 kasin2,“ uzavírá celou situaci předseda občanského sdružení Jablonec bez hazardu Jakub Strnad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…