Jaderná elektrárna Krško opět zaměstnává rakouské odpůrce jádra

18.08.2015 9:06

Provoz jaderné elektrárny Krško u vesnice Vrbina ve Slovinsku může být prodloužen o 20 let do roku 2043. Oznámili to slovinský ministr infrastruktury Peter Gašperšič a chorvatský ministr hospodářství Ivan Vrdoljak. Oznámení vyvolalo bouřlivé reakce v Rakousku, zejména v Korutanech.

Jaderná elektrárna Krško opět zaměstnává rakouské odpůrce jádra
Foto: atominfo.cz
Popisek: Slovinská jaderná elektrárna Krško

Původně měl být provoz JE Krško ukončen v roce 2023. Kromě změny provozní životnosti ze 40 na 60 let odsouhlasila slovinsko-chorvatská mezivládní komise pro regulaci životnosti, investic, využití a likvidace JE Krško, že ve Vrbině bude vybudován suchý sklad vyhořelého paliva s kapacitou odpovídající prodlouženému provozu. Podle správní rady JE Krško bylo za uplynulých pět let dosaženo velmi dobrých výsledků v oblasti provozu, bezpečnosti, investic a hospodaření. V roce 2014 neproběhla žádná odstávka a využití výrobní kapacity dosáhlo historického maxima.

JE Krško společnosti GEN energija se po rozpadu Jugoslávie ocitla na území Slovinska, které se tak stalo nejmenším státem s jadernou elektrárnou na světě. Nachází se asi 100 km od slovinského hlavního města Ljubljany a 50 km od chorvatského hlavního města Záhřeb, k chlazení využívá vodu z řeky Sávy. Elektrickou spotřebu Slovinska pokrývá asi ze 40%, chorvatskou z 15%. Odpovědnost za radioaktivní odpad nesou obě země rovným dílem. Hlavním dodavatelem elektrárny byla americká firma Westinghouse. Tlakovodní reaktor s instalovaným výkonem 632 MW pracuje na stejném principu jako reaktory v Dukovanech, které v současné době procházejí přípravou na prodloužení provozu za původní projektovou životnost.

Rakouští odpůrci jádra považují slovinskou jadernou elektrárnu za nespolehlivou a zvažují právní využití Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/52/EU ze dne 16. 4. 2014 o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí.

Oblasti Krško hrozí tisícileté zemětřesení

Obavy Rakušanů, že elektrárna stojí na místě tektonického zlomu, nepotvrdila ani Mezinárodní organizace pro atomovou energii, ani geofyzikální průzkum evropského fondu PHARE.

Hnutí Anti Atom International ve své zprávě zveřejnilo expertízu Institutu pro výzkum rizik vídeňské univerzity z roku 2006, kde se uvádí, že oblasti Krško hrozí tisícileté zemětřesení o intenzitě 9 MSK (poškození 50% staveb), zrychlení kmitů základové půdy až 0,4g a magnitudu 6 a více. Oficiální interpretace připouští zrychlení do 0,3g a magnitudu 5,8. Bezpečnost zóny kolem elektrárny naopak potvrdila před zahájením stavby příslušná směrnice USA. Zpráva o ochraně před hlukem a zářením spolkové země Štýrsko, která se Slovinskem také sousedí, vylučuje z důvodu objemu reaktoru možnost havárie takového rozsahu, jaký měly havárie ve Fukušimě nebo Černobylu.

V roce 2008 vydala Evropská komise varování kvůli úniku radioaktivní vody z jejího chladicího systému, v roce 2012 vyzvala organizace Greenpeace k odstavení elektrárny z důvodu jejího stáří a nebezpečí zemětřesení.

Zdroj: Výroční zpráva Slovinského úřadu pro jadernou bezpečnost za rok 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …