Jančura chce na koleje, už koupil lokomotivy

18.05.2010 9:11

Podnikatel Radim Jančutra, který vlastní autobusovou firmu Student Agency, hodlá už příští rok vyjet na koleje se „svými“ vlaky, zřejmě na trase Praha – Ostrava.

Jančura chce na koleje, už koupil lokomotivy

Kromě firmy Student Agency vlastní podnikatel v dopravě Radim Jančura i firmu RegioJet. Pod hlavičkou RegioJetu hodlá v březnu příštího roku vyjet na koleje. Podařilo se mu totiž uzavřít dohodu o nákupu devíti elektrických lokomotiv od italského soukromého dopravce Ferrovie Nord Milano. 

Nyní Jančura vybírá dodavatele vagonů a podal žádost Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), aby mu přidělila potřebnou kapacitu tratí.

Firma ale zatím tají, na které tratě by chtěla vyrazit. Jak uvedla Mladá fronta Dnes (MfD), největší šanci má mezi Prahou a Ostravou, která patří mezi několik málo úseků, kde se vlaky uživí i bez dotací.

Chce být konkurencí EuroCity

Jančura deníku také naznačil, že jej hlavní tratě zajímají nejvíc. „Pokud na ně stát nevypíše soutěže, budeme jezdit jako konkurence vlaků EuroCity a InterCity," uvedl k tomu.

Problémem ale mohou být jízdní řády. „Nemáme obavu, že bychom při přípravě jízdního řádu měli být diskriminováni oproti Českým drahám," řekl však překvapivě obchodní ředitel RegioJetu Jiří Schmidt.

„Jako sestavovatel jízdních řádů jim v tom nemůžeme bránit," dodal pak mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Lákají ho i regiony, kvůli dotacím

Mfd připomíná, že Jančuru také lákají regionální tratě. Na ně totiž přispívá kraj a stát. Pokud ministerstvo dopravy na některé tratě vypíše tendry, pak se Jančura údajně pokusí pokořit trať mezi Olomoucí, Krnovem a Ostravou.

Jančura o vstupu na železnici hovoří již téměř čtyři roky. Napřed chtěl porvozovat regionální vlaky na Liberecku, ale na poslední chvíli z tendru couvl. Na jaře pak spustil reklamní jízdy s pronajatými vlaky, jimiž přepravil 40 tisíc lidí.

RegioJet, který je dcerou Student Agency, už připravuje nábor zaměstnanců. Chce drahám přetáhnout třeba strojvedoucí.

Čtěte také:
Šéfa Student Agency lákaly různé strany. Jančura ale řekl "Ne"

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…