Japonsko obnovuje provoz jaderných elektráren

11.08.2014 15:45

Japonskému úřadu pro jadernou bezpečnost trvalo přes rok, než vyřídil žádost společnosti Kyushu Electric Power o opětovné spuštění dvou bloků v jaderné elektrárně Sendai na nejjižnějším japonském ostrově Kjúšú. Bloky budou uvedeny do provozu v průběhu října a listopadu a Japonsko se tak po třech a půl roce od havárie v jaderné elektrárně Fukušima opět vrací k využívání jaderné energetiky.

Japonsko obnovuje provoz jaderných elektráren
Foto: Archiv
Popisek: Fukušima

Elektrárenská společnost musela prokázat, že veškeré stavebně technické úpravy zaručující odolnost elektrárny vůči silnému zemětřesení i ničivým vlnám tsunami odpovídají normám, které Japonsko po fukušimské havárii 11. března 2011 značně zpřísnilo.

Do té doby vyráběly jaderné elektrárny až 30 procent veškeré elektřiny, která nyní ve třetí největší ekonomice světa citelně chybí. Jasně se to ukazuje během horkého léta, kdy klimatizace jede naplno a spotřeba proudu stoupá.

Spuštění jaderné elektrárny Sendai je vnímáno jako významné vítězství premiéra Šinzó Abeho, který letos v dubnu renesanci jádra prosadil v parlamentu. Premiér argumentoval zejména dramatickým prohloubením závislosti země na drahém dovozu ropy a  zkapalněného plynu po odstavení jaderných elektráren.

 Japonská veřejnost se ale k tomuto obratu staví skepticky. Podle průzkumu, jehož výsledky nedávno zveřejnil list Asahi, skoro 60 procent Japonců s opětovným připojením jaderných elektráren k sítí nesouhlasí. Žádné politické hnutí, jehož hlavním bodem by byl boj proti jádru, však v Japonsku - na rozdíl od jiných zemí - nevzniklo.

Po Sendai budou následovat další elektrárny, takže koncem letošního roku by v Japonsku mohly být v provozu jaderně energetické bloky o celkovém výkonu 5000 megawatt, odhaduje londýnská společnost Bloomberg New Energy Finance. Podle její předpovědi se během příštího roku úhrnný instalovaný výkon jaderných elektráren v Japonsku ztrojnásobí na 15 tisíc megawatt. To ovšem stále bude mnohem méně než před havárií ve Fukušimě, kdy byly v provozu bloky s celkovým výkonem 33 500 megawatt.

"Jaderné bloky budou nabíhat postupně. Povolení pro elektrárnu Sendai, zdůvodněné ve více než čtyřsetstránkovém spisu, představuje povzbudivý signál pro další provozovatele," uvedl podle agentury Bloomberg Nicholas Browne, singapurský analytik poradenské firmy Wood Mackenzie.

Jaderná energetika v současné zažívá ve světě opravdový boom. Do nejrozsáhlejší výstavby elektráren se pustilo především "velké kvarteto" - Čína, Rusko, Brazílie a Indie. "Naše energetika se budu opírat hlavně o jádro," nechal se slyšet nedávno zvolený indický prezident Narendra Modi. Jaderné elektrárny se staví mimo jiné v Turecku, Bangladéši, Egyptě, Jordánsku, Vietnamu či Nigérii. V Evropě ve Francii, Finsku a Bělorusku. Polsko chce začít vyrábět elektřinu z jádra v roce 2024.

Zemí postupujících jako Německo, které hodlá odstavit jaderné elektrárny nejpozději do roku 2022, zatím mnoho není.  Nedávno ale oznámil  Tchaj-wan , že všech šest bloků podílející se na celkové výrobě elektřiny skoro čtvrtinou, odstaví do roku 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…