Je chemoterapie v léčbě rakoviny prsu nutná?

17.01.2019 13:48

Karcinom prsu je druhým nejčastějším zhoubným onemocněním žen v České republice. Ročně je diagnostikovaných přibližně 7000 nových případů. Základem úspěšné léčby karcinomu prsu je časný záchyt nádorového onemocnění a včasná léčba.

Je chemoterapie v léčbě rakoviny prsu nutná?
Foto: archiv
Popisek: ilustrační foto

Běžným léčebným postupem je chemoterapie, tj. aplikace látek označovaných jako cytostatika, které sice ničí nádorové buňky ale nejsou pro ně specifické a proto poškozují i zdravé buňky organismu. Již v roce 2012 publikovali vědci z USA studii o škodlivém účinku chemoterapie na zdravé buňky pacienta, které v důsledku mohou stimulovat růst nádorových buněk včetně zakládání nových odlehlých ložisek, tzv. metastáz v jiných částech těla. Chemoterapie navíc vede k dlouhodobému poškození imunitního systému u pacientek s rakovinou prsu po dobu až 9 měsíců po léčbě. Chemoterapie tedy na jedné straně vede k zmenšování nádorů prsu, ale na druhé straně může zvýšit riziko metastáz do jiných orgánů včetně kostí.

Počátkem ledna 2019 vyšla nově vědecká publikace týmu ze Švýcarska ve spolupráci s USA a Velkou Británii ohledně negativního účinku dvou chemoterapeutických látek paclitaxel a doxorubicin, běžně používaných v léčbě rakoviny prsu. Tato cytostatika stimulují rakovinové buňky k produkci určitých látek, které mimo jiné obsahují bílkovinu zvanou Annexin-A6. Tato bílkovina pak stimuluje některé buňky k uvolnění další bílkoviny CCL2, která napomáhá nádorovým buňkám rakoviny prsu přežít a vytvořit metastázy v plicích, kostech nebo i jiných orgánech těla.

Chemoterapie tedy může být prospěšná ženám s rakovinou prsu v počátečních stádiích nemoci. Bohužel opakování chemoterapie vede k výraznému poškození imunitního systému a agresívnějšímu šíření rakovinových buněk.  Některá cytostatika navíc mohou vést přímo k tvorbě metastáz a k nekontrolovatelnému šíření nádoru v těle. Před zahájením onkologické léčby v počátečním i pokročilém stádiu rakoviny prsu je proto nutné bedlivě zvážit optimální léčebný postup včetně konzultace odborníků, kteří se zabývají nejenom chemoterapií, ale také dokáží poskytnout komplexní poradenství včetně posilování přirozených obranných mechanizmů těla, tj. posilování imunitního systému. „Nejenom chemoterapie, ale i stres, strach, nevhodná strava s nedostatkem vitaminů, minerálů a antioxidantů nebo nedostatek pohybu velice významně poškozují a oslabují imunitní systém. Pokud ale chceme pacienta vyléčit, musíme naopak imunitní systém posilovat,“ zdůrazňuje odborník na protinádorovou imunoterapii, imunolog a onkolog v jedné osobě, profesor Jaroslav Michálek z brněnské kliniky Cellthera. Vyplatí se proto včasná konzultace nejenom u standardního onkologa, ale také u zkušeného imunologa či imunoterapeuta pro nalezení optimálního řešení.  

Profesor Jaroslav Michálek vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je atestovaným lékařem v oborech alergologie a klinická imunologie, onkologie a pediatrie. Od roku 2011 je prezidentem Mezinárodního konsorcia pro buněčnou terapii a imunoterapii a od roku 2012 je vedoucím lékařem kliniky Cellthera v Brně (www.celltheraclinic.cz). V posledním desetiletí patří ke světově uznávaným odborníkům regenerativní medicíny a klinické aplikace kmenových buněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…