Jihočeská centrála cestovního ruchu: O léto na Lipensku je zájem jako před covidem

15.06.2022 22:11 | Tisková zpráva

Zájem o dovolenou na Lipensku je výborný, obsazenost je obdobná nebo vyšší, než v období před covidem. Ubytovatelé si aktuálně chválí i červen, o který je mezi hosty větší zájem než v období před pandemií.

Jihočeská centrála cestovního ruchu: O léto na Lipensku je zájem jako před covidem
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

Menší, rodinné penziony na Lipensku jsou na léto vyprodané nebo tu o prázdninách zbývá posledních několik dní, výjimečně i týdnů. Ve větších hotelech o sto a více lůžkách se ještě na léto dají sehnat i týdenní pobyty pro rodinu. Podle provozovatelů či majitelů ubytovacích zařízení na Lipensku je o letní pobyty větší či stejný zájem v tzv. normálních letech před covidem.

Oproti předchozím dvěma létům stoupá počet cizinců, ale jejich počet je stále výrazně nižší, než bylo v těchto zeměpisných šířkách zvykem. „Od půlky června do konce srpna, kromě několika dní máme plně obsazeno. Zájem byl obrovský a vyprodáno máme prakticky od února. Loňská sezóna se plnila jen velmi pozvolna a i v květnu jsme mohli nabídnout týdenní pobyt pro rodiny s dětmi. Oproti loňsku přibylo hodně cizinců, těch bylo loni minimálně,“ uvedl Michal Rolčík, provozovatel penzionu Výtoň v Přední Výtoni kde má 13 lůžek.

„Červenec je téměř plný, srpen také. Výborně obsazený jsme měli také červen,“ uvedla Irena Pešková, majitelka penzionu U Pešků v Horní Plané, kde je 30 lůžek. Právě červen je, co se obsazenosti týká, na Lipensku výjimečný. „Červen nám zaplňuje především firemní klientela. Ta v minulých letech nebyla vzhledem ke covidu. Letos tento trend kvitujeme,“ uvedla Alžběta Mikešová z Resortu Amenity v Lipně nad Vltavou, kde se starají o 190 lůžek.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

Z osmdesáti procent mají po dobu letních prázdnin obsazených i svých 60 postelí v hotelu České Žleby, který se nachází v horním Lipensku na území Národního parku Šumava. „Aktuálně léto spíš doprodáváme. Zbývají jednotlivé dny a pokoje. Lidé si letos pobyt objednávali spíše na poslední chvíli. Jsou opatrní a vyčkávají. Mívali jsme plno dříve,“ uvádí vedoucí zdejší recepce Barbora Švarcová.

Téměř 70 procent všech prázdninových pobytů mají obsazených v dolnovltavickém Wellness hotelu Relax, kde je k dispozici 157 lůžek. „S koncem prázdnin obsazenost slábne. Většina hostů budou Češi nebo Rakušané. Velkou radost nám dělá červen, který bude plný z 90 procent,“ uvedl zdejší manažer prodeje Martin Prokeš.

„Na letošní léto registrujeme zhruba o 15% silnější poptávku, než na dvě léta předešlá. Nyní máme rezervovánu zhruba necelou polovinu naší kapacity a odhadujeme, že dosáhneme konečné vytíženosti kolem 95%. Destinace táhne stále širší nabídkou zážitků a kvalitních ubytovacích kapacit, otevírají se také nové zajímavé restaurace a kavárny. Meziročně roste také zahraniční poptávka, která do regionu přináší další důležitý zdroj turistických příjmů po předchozích dvou letech, které proběhly v režii převážně tuzemských pobytů,“ uvedl ze firmu Horeca Lipno Aleš Toth. Ta se v destinaci stará o 350 lůžek.

Lipenský Amenity resort, kde je k dispozici 190 lůžek je na léto z více než 80 procent obsazený. Velký zájem tu evidují i v červnu. „Obsazenost se v našem resortu vyvíjí podobně jako v minulých letech. V letních termínech k nám přijíždějí především rodiny s dětmi,“ uvádí zdejší manažerka Alžběta Mikešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…