Jihočeská centrála cestovního ruchu: O léto na Lipensku je zájem jako před covidem

15.06.2022 22:11 | Tisková zpráva

Zájem o dovolenou na Lipensku je výborný, obsazenost je obdobná nebo vyšší, než v období před covidem. Ubytovatelé si aktuálně chválí i červen, o který je mezi hosty větší zájem než v období před pandemií.

Jihočeská centrála cestovního ruchu: O léto na Lipensku je zájem jako před covidem
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

Menší, rodinné penziony na Lipensku jsou na léto vyprodané nebo tu o prázdninách zbývá posledních několik dní, výjimečně i týdnů. Ve větších hotelech o sto a více lůžkách se ještě na léto dají sehnat i týdenní pobyty pro rodinu. Podle provozovatelů či majitelů ubytovacích zařízení na Lipensku je o letní pobyty větší či stejný zájem v tzv. normálních letech před covidem.

Oproti předchozím dvěma létům stoupá počet cizinců, ale jejich počet je stále výrazně nižší, než bylo v těchto zeměpisných šířkách zvykem. „Od půlky června do konce srpna, kromě několika dní máme plně obsazeno. Zájem byl obrovský a vyprodáno máme prakticky od února. Loňská sezóna se plnila jen velmi pozvolna a i v květnu jsme mohli nabídnout týdenní pobyt pro rodiny s dětmi. Oproti loňsku přibylo hodně cizinců, těch bylo loni minimálně,“ uvedl Michal Rolčík, provozovatel penzionu Výtoň v Přední Výtoni kde má 13 lůžek.

„Červenec je téměř plný, srpen také. Výborně obsazený jsme měli také červen,“ uvedla Irena Pešková, majitelka penzionu U Pešků v Horní Plané, kde je 30 lůžek. Právě červen je, co se obsazenosti týká, na Lipensku výjimečný. „Červen nám zaplňuje především firemní klientela. Ta v minulých letech nebyla vzhledem ke covidu. Letos tento trend kvitujeme,“ uvedla Alžběta Mikešová z Resortu Amenity v Lipně nad Vltavou, kde se starají o 190 lůžek.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15396 lidí

Z osmdesáti procent mají po dobu letních prázdnin obsazených i svých 60 postelí v hotelu České Žleby, který se nachází v horním Lipensku na území Národního parku Šumava. „Aktuálně léto spíš doprodáváme. Zbývají jednotlivé dny a pokoje. Lidé si letos pobyt objednávali spíše na poslední chvíli. Jsou opatrní a vyčkávají. Mívali jsme plno dříve,“ uvádí vedoucí zdejší recepce Barbora Švarcová.

Téměř 70 procent všech prázdninových pobytů mají obsazených v dolnovltavickém Wellness hotelu Relax, kde je k dispozici 157 lůžek. „S koncem prázdnin obsazenost slábne. Většina hostů budou Češi nebo Rakušané. Velkou radost nám dělá červen, který bude plný z 90 procent,“ uvedl zdejší manažer prodeje Martin Prokeš.

„Na letošní léto registrujeme zhruba o 15% silnější poptávku, než na dvě léta předešlá. Nyní máme rezervovánu zhruba necelou polovinu naší kapacity a odhadujeme, že dosáhneme konečné vytíženosti kolem 95%. Destinace táhne stále širší nabídkou zážitků a kvalitních ubytovacích kapacit, otevírají se také nové zajímavé restaurace a kavárny. Meziročně roste také zahraniční poptávka, která do regionu přináší další důležitý zdroj turistických příjmů po předchozích dvou letech, které proběhly v režii převážně tuzemských pobytů,“ uvedl ze firmu Horeca Lipno Aleš Toth. Ta se v destinaci stará o 350 lůžek.

Lipenský Amenity resort, kde je k dispozici 190 lůžek je na léto z více než 80 procent obsazený. Velký zájem tu evidují i v červnu. „Obsazenost se v našem resortu vyvíjí podobně jako v minulých letech. V letních termínech k nám přijíždějí především rodiny s dětmi,“ uvádí zdejší manažerka Alžběta Mikešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…