Jihočeská centrála cestovního ruchu: Vltava končí svou pouť mezi mělnickými vinohrady

13.08.2019 20:56

Vltava je řekou mnoha podob s nedoceněným turistickým potenciálem. Její tok pramenící v šumavské divočině na jihozápadní hranici Česka a uzavírající svoji 430 kilometrů dlouhou cestu na sever v Labi mezi mělnickými vinohrady, nabízí nepřeberné množství zážitků pro všechny věkové kategorie návštěvníků.

Jihočeská centrála cestovního ruchu: Vltava končí svou pouť mezi mělnickými vinohrady
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

„Vltava není jen o vodě, ale i o aktivitách v jejím okolí pro celé spektrum návštěvníků. Pro pěší, cyklisty, lyžaře či výletníky hledající klid a pohodu. Na Vltavě a okolo ní je možné příjemně trávit volný čas po celý rok. Každý její úsek je něčím charakteristický. Každý má své unikátní kouzlo. Jsme přesvědčeni, že všichni si zde najdou to své a budou na příjemné chvíle strávené na Vltavě rádi vzpomínat,“ uvedl Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), jež je hlavním garantem společného nadregionálního projektu Jihočeského a Středočeského kraje „Vltava, řeka plná zážitků“.

Poslední, šestý úsek, který uzavírá 430 kilometrů dlouhou říční vltavskou zážitkovou trasu, začíná v Praze a končí u soutoku s Labem u Mělníka. Tato oblast nabízí originální vyhlídkové plavby, díky kterým se mohou jejich účastníci kochat výhledem na okolní krajinu. Těsně před soutokem musí lodě překonat technickou památku, dvoukomorové zdymadlo Hořín, opomenout nelze ani mělnický zámek u soutoku Labe s Vltavou. Cestou lze zavadit pohledem mimo jiné také o zámek Nelahozeves. V Mělníku se pak určitě vyplatí chvíli se pozdržet.

Významnou dominantou města je právě soutok Labe s Vltavou, na nějž je nejkrásnější pohled z terasy u mělnického zámku a Vrázovy vyhlídky. Do řeky Labe se zde vlévá nejen Vltava, ale i vltavský plavební kanál. „Okolí města je vyhlášenou tradiční vinařskou oblastí. Ostatně, kdo by neznal slavnou Jásavou polku? Asi málokdo: Vím, kde se stýká, tam u Mělníka, tok řeky Labe s Vltavou. Stráně vonící, révou zrající, zpívají polku jásavou. Mělnické víno určitě stojí za ochutnávku,“ poznamenala manažerka projektu „Vltava, řeka plná zážitků“ a vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Andrea Maxová.

Vyhlídkové plavby Praha - Mělník

Mělník ovšem není jen centrem vinařství se zámkem a historickým centrem zčásti obklopeným hradbami. Další zajímavosti se tady totiž ukrývají pod zemí, ať už jde o zámecké vinné sklepy, vinařskou expozici v muzeu, městské podzemí s unikátní studnou či kostnici pod chrámem sv. Petra a Pavla. A to není zdaleka vše, čím vás město a jeho okolí zaujme.

Návštěvníky mimořádně oblíbené jsou tradiční plavby vyhlídkových lodí. Variant je hned několik. Od hodinové plavby v Mělníce až po celodenní výlet z Prahy na Mělník a zpět. Během této cesty, na níž loď vyplouvá z Prahy v sedm hodin, zdoláte nejedno zdymadlo a uvidíte krásnou přírodu a památky v okolí Vltavy. Z netradiční perspektivy si tak prohlédnete například zámek Nelahozeves, horu Říp a samozřejmě i město Mělník a jeho zámek. Na palubě je samozřejmě k dispozici občerstvení a bohatý výběr nápojů.

Zhruba ve třináct hodin loď připlouvá do Mělníka a kotví přímo pod zámkem. Zde mají cestovatelé dvě a půl hodiny volna na prohlídku města. Zpět do Prahy, kam se loď vrací okolo 22. hodiny, loď vyplouvá v 15:30 hodin.

Obrovský turistický potenciál Vltavy, nejdelší řeky České republiky, je nezpochybnitelný. Celý její tok od Kvildy po Mělník skýtá bezpočet zážitků a aktivit na vodě, pro pěší, cyklisty nebo v zimě pro lyžaře či bruslaře. A právě představit Vltavu jako jeden ucelený turistický cíl, přilákat k ní nové návštěvníky a podpořit rozvoj turistické infrastruktury po celém jejím toku, je cílem nadregionálního projektu „Vltava, řeka plná zážitků“, na jehož realizaci se společně podílejí Jihočeský a Středočeský kraj. Projekt se detailně zabývá nejen vlastní řekou, coby vodní cestou, ale i jejím okolím. Cyklotrasami, památkami a dalšími turistickými cíli a atraktivitami.

Pro účely projektu je řeka rozdělena do šesti úseků. Tři z nich, Kvilda – Nová Pec, Nová Pec – České Budějovice a České Budějovice – Zvíkovské Podhradí, se nacházejí v Jihočeském kraji. Další tři, Zvíkovské Podhradí – Kamýk nad Vltavou, Kamýk nad Vltavou – Praha a Praha – Mělník, ve Středočeském kraji. Více turistických informací lze nalézt ZDE.

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního Systému Cestovního Ruchu Jihočeského kraje na www.jiznicechy.cz. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení a komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…