Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje 818 milionů

06.10.2014 12:10

Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje více než 818 miliónů korun. Plánované investice všech osmi zdravotnických zařízení stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem směřují do modernizace objektů, vyššího komfortu pro pacienty i do modernizace přístrojového lékařského vybavení a nových moderních medicínských technologií.

Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje 818 milionů
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Cílem těchto investic je dlouhodobá snaha o dosažení co nejvyšší kvality a dostupnosti špičkové medicínské péče na jihu Čech.

„Z jihočeských nemocnic, dříve osamělých hráčů, se stává kvalitní tým v podobě spolupracujících a vzájemně se doplňujících zdravotnických zařízení. To se projevuje například při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví, dodavateli, při investicích i při plánování léčebné péče.

Společný postup je jednoznačnou výhodou. Naši partneři jsou si dobře vědomi toho, že jednotlivé nemocnice, byť samostatné subjekty, tvoří silnou krajskou síť nemocnic, jejíž páteří je českobudějovická nemocnice jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu. Neplýtvá se na nesmyslné projekty a výsledkem je individuální i kolektivní ekonomická stabilita nemocnic,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Jihočeské nemocnice dokázaly hospodařit beze ztrát a současně investovat i v loňském roce, kdy v důsledku restriktivní úhradové vyhlášky bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera přišly na platbách od zdravotních pojišťoven meziročně o celkem 314 miliónů korun. „Zatímco české nemocnice vstupovaly do letošního roku se ztrátou dvou miliard korun, ty naše uzavřely účetnictví roku 2013 s mírným ziskem. Při souhrnném obratu 6,369 miliardy korun dosáhly celkového zisku 37,006 miliónu korun po zdanění. Zisk byl reinvestován zpět do nemocnic. Udržet hospodaření všech nemocnic v černých číslech a současně pokračovat v nových investicích za již zmíněných podmínek škrtů můžeme považovat za úspěch,“ konstatoval předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

V posledních šesti letech nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun. Tyto investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie. Rozvoj pokračuje i letos. Příkladem může být zahájení výstavby nového Perinatologického centra v českobudějovické nemocnici za 200 miliónů korun, dokončení rekonstrukce západního křídla pavilonu chirurgických oborů v táborské nemocnici za přibližně 44 miliónů korun, dokončení dvouleté výstavby nového centrálního pavilónu D (188 mil.kč), otevření nového urgentního příjmu (9 mil.kč), otevření nové jednotky následné intenzivní péče (14 mil.kč) a dokončení rekonstrukce pavilónu C za 32 miliónů korun, vše v jindřichohradecké nemocnici. Výčet by byl dlouhý. Řada investic je v realizaci, další v přípravě. Například českokrumlovská nemocnice plánuje výstavbu nového pavilónu v proluce mezi budovami interny a chirurgie. V plánu je také komplexní rekonstrukce oddělení následné péče.

Další investice směřují do modernizace přístrojového vybavení a lékařských technologií. Obecně by bylo možné říci, že investice do staveb a do přístrojů se pohybují v celkovém objemu přibližně 1 : 1.

Objem plánovaných investic jihočeských nemocnic pro rok 2014

Nemocnice

Plánované investice v tis. Kč

Nemocnice České Budějovice, a.s.

514 260

Nemocnice Český Krumlov, a.s.

32 240

Nemocnice Dačice, a.s.

3 800

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.

130 973

Nemocnice Písek, a.s.

46 784

Nemocnice Prachatice, a.s.

15 254

Nemocnice Strakonice, a.s.

21 162

Nemocnice Tábor, a.s.

53 960

Celkem

818 433

V nemocnicích stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem je ročně hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a přibližně dva milióny ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se v jihočeských nemocnicích narodilo 6292 dětí.

Nemocnice mají průměrně celkem 6 150 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji. Poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj.

Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby. Páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic je Nemocnice České Budějovice, a.s. jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …