Jihočeský a Středočeský kraj podepsaly Memorandum o spolupráci

07.12.2018 8:14

Včera u vás, dneska u nás. V nadsázce tak lze označit setkání představitelů Jihočeského a Středočeského kraje s cílem podepsat Memorandum o spolupráci. Jednání se tentokrát odehrálo v rámci 14. zasedání Rady asociace krajů ve čtvrtek 6. prosince v Hluboké nad Vltavou.

Jihočeský a Středočeský kraj podepsaly Memorandum o spolupráci
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Zúčastněné strany, které memorandum signovaly, tím navázaly na letošní červnové vzájemné setkání Středočechů s Jihočechy v Praze. Zástupci sousedních krajů si tehdy nastavili mantinely těsnější spolupráce v oblastech, kde bude jejich společný postup prospěšný.

Výsledkem je memorandum, které zohledňuje, že oba kraje mají společný zájem na zkvalitnění vzájemné kooperace v oblastech dopravy, životního prostředí - zejména pak v oblasti vodního a odpadového hospodářství, kultury, školství, zdravotnictví, regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu. V souladu se Strategiemi rozvoje územních obvodů krajů.

„Naše kraje k sobě mají velmi blízko a spojuje je mnoho věcí. A nejsou to jen silnice a řeka Vltava. Ale jsou to i problémy ve školství či zdravotnictví, na jejichž řešení můžeme nyní úzce spolupracovat. Rádi využijeme i toho, že jedna strana je v něčem o trochu dál, než ta druhá. Zároveň jsme se dohodli, že neexistují témata, která by pro nás byla tabu. Stejně tak nejsou témata, která bychom si chtěli chránit jen pro sebe. O dobré zkušenosti se se naopak rádi podělíme,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Výsledky spolupráce budou obě strany vyhodnocovat v pravidelných intervalech

„Máme toho opravdu mnoho společného. Od dálnic přes povodí Vltavy až po památky na pomezí obou krajů. Jsem přesvědčena o tom, že nastavení a definice konkrétních oblastí spolupráce bude ku prospěchu obou regionů. Je užitečné přebírat osvědčené know-how z jednoho kraje pro druhý a naopak,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) a upozornila i konkrétní příklad nově navazované spolupráce. „Aktuálně s Jihočechy řešíme snížení obsahu fosforu ve vodní nádrži Orlík. Středočeský kraj rozhodnutím zastupitelstva poskytl kraji Jihočeskému jeden milion korun na vypracování studie k omezení přísunu fosforu do vodní nádrže. Před podpisem je také společné čtyřstranné memorandum deklarující zájem obou krajů, Ředitelství silnic a dálnic ČR a Ministerstva dopravy ČR na dostavbě dálnic D3, D4 a staveb s nimi souvisejících,“ uvedla středočeská hejtmanka.

Platnost a účinnost memoranda je sjednána na tři roky. Výsledky spolupráce budou obě strany vyhodnocovat v pravidelných šestiměsíčních intervalech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…