Jihočeský kraj: Obědy pro jihočeské děti. O příspěvek mohou rodiny žádat už teď

09.09.2023 7:44 | Tisková zpráva

Rodiny v nepříznivé finanční situaci mohou od 1. září 2023 žádat o příspěvek na školní stravování pro své děti v programu Obědy pro jihočeské děti. Za tímto účelem putuje z Jihočeského kraje 16,5 milionu korun. „Chci říct všem rodičům, kteří jsou v hmotné nouzi, ať se nestydí a opravdu si o příspěvek zažádají. Od toho jsme program spouštěli. Jihočeský kraj je připraven těmto rodinám školní obědy uhradit,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma.

Jihočeský kraj: Obědy pro jihočeské děti. O příspěvek mohou rodiny žádat už teď
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Dotační program poběží dva školní roky 2023/2024 a 2024/2025. Zapojit se do něj mohou organizace poskytující školní stravování v Jihočeském kraji a rodiny, které pobírají alespoň jednu z vymezených dávek: doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí, odměnu pěstouna, příspěvek při pěstounské péči nebo příspěvek na úhradu potřeb dítěte v rámci pěstounské péče. Celý proces běží elektronicky a bez zbytečné administrativy. Kraj pak poskytne finanční prostředky přímo organizacím, které se do programu zapojí. Nejsou tedy vypláceny jednotlivým rodinám. 

„Program Obědy pro jihočeské děti je spuštěn úplně čerstvě. Vše jsme zvládli zavést jako první kraj v České republice v rekordním čase čtyř měsíců. Minulý týden jsme pro všechny školy v Jihočeském kraji uspořádali online webinář,“ řekl Klíma s tím, že drtivá většina žadatelů o příspěvek se bude hlásit až během září. „Ale už teď víme, že hned prvního září se přihlásilo 39 rodin. K dnešnímu dni je jich už 147. Nyní u nich čekáme na schválení Úřadem práce, což je proces, který pár dní trvá,“ upřesnil Klíma.

Kraj využil výzvu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) z Operačního programu Zaměstnanost plus, který čerpá prostředky z Evropské unie, a doplnil ji částkou 5 310 300 Kč ze svého rozpočtu. Celkově na podporu bezplatného školního stravování v Jihočeském kraji půjde 16,5 milionu korun. „My jsme zareagovali rychle a byli jsme první kraj, který k tomu takto přistoupil. A protože už máme zkušenost z našich dotačních programů „My v tom Jihočechy nenecháme“ a „Kroužky pro jihočeské děti“, využijeme obdobnou strukturu elektronického podání žádosti i ověření Úřadem práce. To je velká výhoda,“ řekl Klíma a dodal, že tento systém se stal vzorem pro ostatní kraje České republiky.

Rodiny žádost o poskytnutí příspěvku podávají přes webový portál Obědy pro jihočeské děti. Vše je díky unikátnímu systému elektronické komunikace možné vyřídit online s minimální administrativní náročností. Elektronicky probíhá také podávání žádostí o dotaci ze strany zapojených organizací poskytujících školní stravování.

Veškeré informace o možnostech čerpání dotace na bezplatné školní stravování a podklady pro podání žádosti ze strany rodin i organizací jsou k dispozici na webovém portálu ZDE a na webových stránkách Jihočeského kraje. Žádosti o dotaci mohou organizace podávat do 31. 1. 2025. Rodiny mohou o příspěvek na školní stravování žádat průběžně od 1. 9. 2023.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…