Jihočeský kraj poděkoval benefičním koncertem všem, kteří pomáhali občanům Lenory po výbuchu domu

22.02.2020 15:30

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Svědčí o tom i ona neblahá událost, které jsme byli svědkem na začátku října loňského roku v Lenoře.

Jihočeský kraj poděkoval benefičním koncertem všem, kteří pomáhali občanům Lenory po výbuchu domu
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

A právě benefice je velkým poděkováním vám všem, kteří jste se na záchraně životů a odstraňování následků tohoto neštěstí podíleli. Krajský radní Antonín Krák to řekl před začátkem koncertu, který se konal v Jeremiášově koncertní síni v Českých Budějovicích a vystoupila na něm skupina New Rangers.

Pozvánku na benefici dostali záchranáři, profesionální i dobrovolní hasiči, policisté, neziskové organizace Adra, ČČK a Diecézní charita, místní praktická lékařka, občané Lenory, kteří na místě nejvíce pomáhali i starosta obce Antonín Chrapan. Kromě kulturního zážitku si z koncertu odnesli i pamětní plaketu, kterou jim předali zástupci kraje.

„V našem kraji se traduje, že my Jihočeši si nejsme navzájem lhostejní a v případě potřeby si umíme podat pomocnou ruku. V duchu hesla Nikdo se nemusí bát, že ve svém neštěstí zůstane sám. A právě v Lenoře jste vy všichni dokázali, že to bezezbytku platí,“ zdůraznil Krák, který zároveň tlumočil všem poděkování a pozdrav hejtmanky Ivany Stráské. Ta se z pracovních důvodů nemohla akce zúčastnit.

K poděkování se připojil i ředitel krajského úřadu Milan Kučera. „Velice děkuji všem, kteří se podíleli na zvládnutí této neblahé mimořádné události a minimalizaci jejích následků. Zároveň bych chtěl poděkovat i všem svým spolupracovníkům z našeho úřadu, kteří se od první chvíle rovněž do celé akce aktivně zapojili. A jen pevně doufám, že se na jihu Čech nebude nic podobného opakovat,“ uvedl Kučera.

Slova chvály zněla z úst ředitelů záchranné služby, hasičů i policie

Z pódia promluvili k oceněným mimo jiné i ředitelé Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý, ředitel Hasičského záchranné sboru Lubomír Bureš a ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Luděk Procházka.

„Jsem velice rád, že byli oceněni i naši záchranáři, u kterých se jaksi předpokládá, že mají ošetřování zraněných a jejich transport do nemocnice v popisu práce. A zejména proto, že tento převoz musí být co nejrychlejší, nejsou na místě zásahu dlouho vidět. Poděkování patří samozřejmě i kolegům ze Západočeského kraje a z leteckých záchranných služeb,“ řekl ředitel záchranné služby.

V podobném duchu se s díky na své zaměstnance obrátil i Bureš, který zároveň vyzdvihl také práci vedoucí oddělení krizového řízení kraje Marty Spálenkové. „Vzhledem k tomu, že by si paní Spálenková, coby zaměstnanec krajského úřadu, pro sebe ocenění sama nepřipravila, tak jsem se s poděkováním za všechny zasahující rozhodl plaketou za skvěle odvedenou práci ocenit i ji,“ sdělil Bureš s tím, že kromě jeho vlastních profesionálů patří poděkování samozřejmě také kolegům dobrovolným hasičům.

Procházka pak svou řeč začal tím, že by to své vystoupení mohl zkrátit a říct pouze, že policie pouze splnila to, co má napsáno na svých autech – Pomáhat a chránit. „Nicméně bych chtěl vyzdvihnout hlídky, které dorazily na místo neštěstí jako první a vše zvládly na výbornou, včetně spolupráce při evakuaci osob, přistávání vrtulníků či odklonu dopravy. A stejně jako mí předřečníci chci poděkovat všem i policistům, kteří se následně do práce v Lenoře zapojili,“ uzavřel ředitel jihočeské policie.

Výbuch plynu zničil bytový dům č.p. 31 v Lenoře na Prachaticku 3. října 2019. Neštěstí si vyžádalo jeden lidský život, dva lidé byli zraněni těžce a sedm lehce. Hasiči evakuovali celkem 19 osob.

Jihočeský kraj zřídil v sobotu 5. října 2019 účet veřejné sbírky, na který lze zasílat finanční pomoc lidem, které výbuch postihl. Jeho číslo je: 370707070/0300. Přispívat na něj lze do 31. března. Peníze mezi potřebné se pak budou rozdělovat v dubnu letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…