Jihočeský kraj společně se silničáři zařídili, aby se mohly v zimě komunikace na Lipensku solit

20.10.2015 7:35

Konec zmrazkům a náledí, které pravidelně každou zimu komplikovaly motoristům život. Silnice na Lipensku se od letošního roku mohou ošetřovat solí, namísto jen dosud povoleného inertního posypu. Oprávnění k tomu zajistili silničáři a Jihočeský kraj.

Jihočeský kraj společně se silničáři zařídili, aby se mohly v zimě komunikace na Lipensku solit
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Konkrétně se jedná o úseky ve směru od Dolního Dvořiště přes Lipno nad Vltavou až do Černé v Pošumaví, od Českého Krumlova do Frymburka a od Českého Krumlova přes Černou v Pošumaví až do Želnavy včetně odboček. Jedinou výjimku tvoří silnice z Černé v Pošumaví do Dolní Vltavice, na které se z důvodu ochrany podzemních vod povolení získat nepodařilo,“ upřesnil Jan Štícha, ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, která je krajskou příspěvkovou organizací.

Zisku povolení sypat silnice solí podle krajského radního pro dopravu Antonína Kráka předcházela dvouletá práce, během které absolvovali pracovníci kraje a silničáři bezpočet jednání. „Šlo například o zpracování posudků vlivu na životní prostředí, výjimek z chráněné krajinné oblasti či přehodnocování stanovisek ochranného pásma vodního zdroje,“ doplnil Krák.

Obce i města v okolí přehrady změnu kvitují s povděkem. Cestáři ušetří za úklid

Kráka těší ohlasy zástupců obcí a měst v okolí přehrady, kteří změnu posypového materiálu s povděkem kvitují. „V zimně se díky tomu zlepší bezpečnost provozu a výrazně to pomůže i řidičům autobusů, kteří vozí tamní obyvatele do práce, k lékaři i do škol. Současně se výrazně zlepší podmínky pro život v zastavěných oblastech, konkrétně se sníží prašnost, kterou po roztání sněhu způsobovaly zbytky inertu,“ vyjmenoval.

Za další výhodu považuje Krák finanční úspory. „Sypání inertním materiálem bylo totiž nutné provádět opakovaně, protože štěrk často odlétával do příkopů. A zároveň ušetříme i za úklid, který jsme museli po zimě provádět, protože ten u soli odpadá“ vysvětlil radní.

Štícha připouští, že do loňského roku byly na výše uvedených komunikacích, i přes veškerou snahu cestářů podílejících se na zimní údržbě, problémy. „Na silnicích se při použití inertního posypu tvořily zmrazky a náledí. Tento stav byl neúnosný a i vzhledem k nárůstu počtu aut mířících do lyžařských areálů, bylo nutné se tímto problémem intenzivně zabývat,“ řekl.

Po rozhodnutí o změně posypu nechali silničáři vybudovat v Mokré u Černé v Pošumaví sklad na sůl. „S příchodem zimy zde budou v pohotovosti připraveny posypové vozy schopné v případě potřeby ihned vyrazit. Další technika je pak připravena ve Vyšším Brodě,“ uzavřel Štícha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…