Jihočeský kraj zaplatí za energie o 28 milionů méně

03.12.2014 18:06

Po březnovém nákupu elektřiny a zemního plynu na komoditní burze na tři čtvrtletí letošního roku si Jihočeský kraj nakoupil energie stejným způsobem i na další dva roky. Zatímco první nákup přinesl meziroční úsporu 21 milionů korun, náklady v letech 2015 a 2016 poklesnou oproti loňsku o celých 28 milionů korun ročně.

Jihočeský kraj zaplatí za energie o 28 milionů méně
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

„Jedná se o další příklad toho, že se kraj chová ekonomicky a umí se svými finančními prostředky šetřit. Jenom pro představu, výše uvedená částka odpovídá téměř ročnímu rozpočtu městyse Lhenice na Prachaticku se zhruba dvěma tisíci obyvateli,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Více než 800 odběrných míst

Jihočeský kraj nakoupil elektřinu a zemní plyn na další dva roky v první polovině listopadu. „Do společného nákupu, který se uskutečnil opět na Českomoravské komoditní burze Kladno, jsme sdružili spotřebu objektů kraje, stovky škol, domovů pro seniory či nemocnic v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Dačicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Strakonicích a Táboře. Vzhledem k dvouleté dodávce jsme tak pořizovali několikanásobně více, tedy téměř sto tisíc megawatthodin (MWh) elektrické energie a téměř 190 tisíc MWh zemního plynu pro celkem více než 800 odběrných míst,“ vypočítal krajský radní pro oblast financí, ekonomiku a majetek Jaromír Novák. ( náměstek hejtmana Jaromír Slíva).

Peníze se uspoří i za administraci

Ceny všech pořizovaných produktů meziročně znovu klesly na nová minima. „U silové elektřiny ve vysokém napětí jsme snížili cenu proti letošku o čtyři procenta a pokles nákladů proti roku 2013 je tu už plných 38 procent. U vysokého napětí je cenový pokles proti loňsku téměř 36 procent a cena tu klesne dokonce pod 960 korun za MWh,“ upřesnil Novák (Slíva) s tím, že cena zemního plynu se pak oproti současnému stavu sníží o tři procenta a dostane se u velkoodběru na 685 korun za MWh, maloodběr bude ještě o čtyři koruny levnější.

Burzovní nákup umožňuje kraji výrazně snižovat náklady na elektřinu a plyn a přitom řešit veřejnou zakázku na dodavatele energií nejtransparentnějším možným způsobem. „Zanedbatelná není ani úspora v administrování celého procesu, který z velké části přebírá burzovní broker,“ uzavřel Zimola. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…