Jihomoravský kraj: Hodonín bude v neděli hostit krajské dožínky

29.08.2020 22:05

Jihomoravské dožínky, které symbolizují konec žní a oslavu úrody, bude vůbec poprvé hostit Hodonín, a to v neděli 30. srpna 2020. Partnery akce, na jejíž uskutečnění kraj vyčlenil 1 milion korun, jsou město Hodonín, Dům kultury Hodonín, Regionální agrární komora Jihomoravského kraje, Okresní agrární komora Hodonín a Asociace soukromého zemědělství okresu Hodonín. Akce se zúčastní hejtman jihomoravského kraje Bohumil Šimek společně se svým náměstkem Petrem Hýblerem.

Jihomoravský kraj: Hodonín bude v neděli hostit krajské dožínky
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

 Jak konstatoval hejtman Bohumil Šimek, je to nakonec jediná veřejná akce z původně plánovaných sedmi Dnů kraje, které se měly konat v sedmi městech regionu. „Cílem samotných dožínek je stejně jako každý rok poděkovat zemědělcům za jejich práci, zviditelnit jihomoravské zemědělství a jeho kvalitní produkty. V letošním roce to bude také připomínka oslav 20 let od znovuobnovení krajských samospráv, a tedy i jakýsi pomyslný vrchol kampaně Neobyčejných 20 let. Věřím, že diváky zaujme celý program, který bude ukončen vystoupením VUS Ondráš,“ konstatoval hejtman Šimek.

„Součástí slavností bude letos tradiční dožínkový průvod městem, jarmark lidových řemesel a dožínkový trh, ukázka hospodářských zvířat a zemědělských strojů, chovatelská výstava i prezentace regionálních minipivovarů a vinařů. V rámci akce budou také oceněny regionální potraviny letošního ročníku Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy a poprvé zde budou také uděleny tituly Mistr tradiční rukodělné výroby,“ sdělil podrobnosti o oslavách náměstek hejtmana Petr Hýbler.

Krajské dožínky jsou prezentací regionálního zemědělství a venkovských tradic. Poprvé se konaly v roce 2004 v Hustopečích a pořádala je Regionální agrární komora Jmk za finančního přispění Jihomoravského kraje. Od roku 2005 už byly organizovány Jihomoravským krajem společně s Regionální agrární komorou Jmk a dalšími partnery – v letošním roce zejména Okresní agrární komorou Hodonín a Asociací soukromého zemědělství z okresu Hodonín, které zajistí ukázku zvířat a přehlídku zemědělských strojů s výzdobou dožínkovými symboly. Dožínky se konaly postupně ve městech Tišnov, Kyjov, Vyškov, několikrát v Brně, v roce 2017 v Břeclavi a 2018 v Boskovicích. Loni hostilo oslavu zakončení žní Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…