Jihomoravský kraj: Měřicí kampaň ovzduší v brněnské Líšni a na Vinohradech neprokázala překračování imisních limitů pro vnější ovzduší

07.10.2021 15:13 | Tisková zpráva

Na základě opakovaných stížností občanů v brněnských městských částech Líšeň (ul. Masarova), Vinohrady (ul. Věstonická) a jejich okolí na zhoršenou kvalitu ovzduší a obtěžování zápachem zadal Jihomoravský kraj Českému hydrometeorologickému ústavu měřicí kampaň.

Jihomoravský kraj: Měřicí kampaň ovzduší v brněnské Líšni a na Vinohradech neprokázala překračování imisních limitů pro vnější ovzduší
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Vlastní měření se uskutečnilo od 23. dubna do 9. května 2021. Zjišťovaly se při něm i koncentrace znečišťujících látek, které státní imisní monitoring standardně nezajišťuje.

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
Sledovalo zejména znečišťující látky, které mohou ve vybraných lokalitách dosahovat vysokých koncentrací (NO2, PM10 a PM2,5), a současně koncentrace specifických znečišťujících látek z?průmyslových činností. Výsledky měření prokázaly, že nedošlo k překročení žádného imisního limitu. Po srovnání s ostatními stanicemi v Brně a blízkém okolí se však ukázalo, že zjištěné hodnoty koncentrací znečišťujících látek se v obou měřených lokalitách obecně pohybují na úrovni městského pozadí a jsou velmi podobné hodnotám na nejméně zatížených lokalitách Brna. Na městských pozaďových stanicích na území Brna není dlouhodobě překračován žádný imisní limit, proto je s ohledem na naměřené hodnoty, srovnání s okolními stanicemi a roční období měřicí kampaně vysoce pravděpodobné, že ani v lokalitách Brno-Masarova a Brno-Věstonická k překračování limitů nedochází.

Lokalita Brno-Masarova vykazovala mírně vyšší koncentrace prachových částic ve srovnání s lokalitou Brno-Věstonická, v případě oxidů dusíku tomu bylo naopak. Také hodnoty koncentrací těžkých kovů s platným imisním limitem pro ochranu zdraví jsou velmi nízké, tak jak je tomu i ve zbytku České republiky.

Při srovnání mediánu hodnot koncentrací kovů ze dní, kdy dotčení hlásili zápach a kdy ne, zachytilo měření vyšší koncentrace při hlášeném zápachu u chromu, hliníku a zinku (Brno-Věstonická) a manganu, hliníku, železa a fosforu (Brno-Masarova). Výše uvedené prvky se v ovzduší často nachází v souvislosti s průmyslovými procesy, spojenými například se zpracováváním kovů, ale také se silniční dopravou.

Z pohledu zákona o ochraně ovzduší nevykazovaly lokality Brno-Masarova a Brno-Věstonická jakkoliv zhoršenou kvalitu ovzduší po stránce překračování imisních limitů či koncentrací látek, které jsou v zákoně o ochraně ovzduší definovány jako znečišťující látky.

Podobné výsledky jsou zveřejněny v odborné zprávě přístupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…