Jihomoravský kraj: Morava slaví 1200 let koncertem na brněnském výstavišti

13.09.2022 20:29 | Tisková zpráva

V pátek 23. září 2022 od 18 hodin bude pavilon G2 na brněnském výstavišti patřit oslavám 1 200 let od první písemné zmínky o Moravě a Moravanech v latinsky psané kronice Letopisy království Franků. Dílo Sinfonietta a Taras Bulba od slavného moravského rodáka a hudebního skladatele Leoše Janáčka zahraje Filharmonie Brno.

Jihomoravský kraj: Morava slaví 1200 let koncertem na brněnském výstavišti
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Kapacita je symbolicky 1200 posluchačů. U nás na jižní Moravě si naše kořeny uvědomujeme. Morava je o lidech, způsobu života a kultuře. Je to pro mě důležité,“ řekl hejtman Jan Grolich.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

„Při úvahách o programu takto významného koncertu pochopitelně ihned a bez váhání padla volba na Leoše Janáčka. Je to největší moravský skladatel, jeden z nejhranějších operních autorů na světě, symbol naší zemské identity,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Doplnila, že Janáčka má navíc orchestr tak říkajíc ve své DNA.

Koncert zahájí Janáčkova Sinfonietta, autorovo nesporně nejproslulejší orchestrální dílo. Vzniklo v ovzduší příprav VIII. sletu všesokolského v Praze, které dvaasedmdesátiletého skladatele s mladickým duchem nemohly nechat chladným a během nichž byl vyzván, aby pro tuto událost napsal „nějaké noty“. „Pěkňoučká Sinfonietta s fanfárami“, vyjádřil se o svém posledním a nesporně nejproslulejším orchestrálním díle vyjádřil v dopise Kamile Stösslové. Část toho Janáčkova díla se stala prezidentskými fanfárami České republiky.

Rapsodie pro orchestr Taras Bulba, spolu se Sinfoniettou nejproslulejší symfonická skladba Leoše Janáčka (1854–1928), je natolik jedinečná, že bychom k ní jen sotva našli v dobové tuzemské i světové hudební literatuře paralelu. Byla inspirována stejnojmennou povídkou ruského klasika Nikolaje Vasiljeviče Gogola a svoji premiéru měla před 101 lety v Brně.

Vstupenky lze zakoupit ZDE. Lístky zároveň slouží jako povolení k parkování v areálu BVV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…