Jihomoravský kraj: Projekt pořízení železničních jednotek do vlastnictví kraje se blíží k závěru

20.06.2019 22:22

Zástupci Jihomoravského kraje včera otevřeli obálky s nabídkami společností na dodání 37 nových železničních jednotek včetně full-servisu. Kraj chce nákup vlaků v odhadované pořizovací hodnotě 6,7 miliardy korun financovat i z dotací z Evropské unie. Jejich oficiální schválení očekává letos v červenci.

Jihomoravský kraj: Projekt pořízení železničních jednotek do vlastnictví kraje se blíží k závěru
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Obdrželi jsme nabídky, které budeme dále posuzovat. Zatím však nebudeme specifikovat, které firmy se o zakázku zajímají,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Hanák též dodal, že s dobrými zprávami se zástupci kraje vrátili i z Bruselu. „Včera, tedy 18. června, na klíčovém jednání prezentovali naši zástupci projekt představitelům Evropské komise, kteří jej budou posuzovat. V červenci očekáváme vydání stanoviska společnosti JASPERS, která by měla projekt doporučit Evropské komisi k financování, a závěrečné slovo bude mít Ministerstvo dopravy, které by mělo vydat rozhodnutí o financování projektu,” doplnil Hanák.

Do svého vlastnictví plánuje pořídit Jihomoravský kraj celkem 37 nových elektrických jednotek. Do 31 z nich by se mělo komfortně vejít 310 cestujících a 6 menších pojme 140 osob. Nové vlaky by měly jezdit na páteřních linkách S2 a S3. Na jejich nákup chce kraj získat z evropských fondů přibližně 5,5 miliardy korun. Zbývající částku bude financovat z úvěru, který bude přijat před podpisem smlouvy. Full-servis bude kraj hradit každoročně z rozpočtu výdajů na zajištění dopravní obslužnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…