Jihomoravský kraj: Rybníky ale i větrolamy. Kraj podpoří dalších 14 projektů

06.11.2021 7:29 | Tisková zpráva

Malá vodní nádrž Babinec v Syrovíně, vybudování rybníka v katastru Lipovce u Blanska nebo například výsadba větrolamů v Neslovicích získaly podporu kraje. Ze žádostí podaných do 3. kola výzvy dotačního programu namířeného proti suchu a na zadržení vody v krajině se tak dnes (4. listopadu 2021) dostalo podpory zastupitelů především projektovým dokumentacím a koncepcím. Celkem 14 projektů tak kraj podpoří částkou 873 tisíc korun.

Jihomoravský kraj: Rybníky ale i větrolamy. Kraj podpoří dalších 14 projektů
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

„Jižní Morava se každoročně potýká s následky stále zvětšujícího se sucha. My jsme se proto rozhodli v rámci našich možností s tímto negativním klimatickým jevem bojovat přímo v zasažených lokalitách a obcích. Jedině tak zabráníme odtoku vody z území kraje, nadměrnému vysušování půdy, úbytku vody a zeleně zejména v letních měsících. Třetí kolo dotačního programu bylo zaměřeno na projektovou dokumentaci „zelených” projektů, pomocí nichž se budou jihomoravské obce v následujících letech se suchem vyrovnávat a doufejme jej i zdárně překonávat,” uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

Pro ostatní obce je hodně inspirativní „Adaptační strategie Regionu Podluží a Hodonínska na klimatické změny“, na které se podílí Rohatec, Čejkovice, Ratíškovice a městys Moravská Nová Ves. „Jedná se o dokument, který přesahuje hranice jednotlivých obcí a sjednocuje postup k řešení problému na úrovni mikroregionu. Jde za horizont volebního období a periodicitu veřejných rozpočtů. Investice v této oblasti totiž mají mnohaletou životnost a návratnost,“ říká náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Jihomoravský kraj podporuje opatření vedoucí ke snížení závažnosti dopadů sucha na hospodářství v kraji dlouhodobě. Ke zmírnění dopadů sucha, eroze a stabilizace retenční schopnosti krajiny Jihomoravského kraje vznikl dotační program „Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň na území Jihomoravského kraje v roce 2021“. Tomuto dotačnímu programu zaměřeném na podporu boje proti suchu letos Jihomoravský kraj navýšil alokaci na 20 milionů korun. V 1. kole dotačního programu kraj podpořil 118 žádostí v hodnotě 12,9 milionu korun, v rámci 2. kola to bylo 31 žádostí v celkové částce 4,1 milionu korun.

V příloze mailu je tabulka Zastupitelstvem podpořených projektů v rámci 3. výzvy dotačního programu proti suchu a kartodiagram rozložení prostředků z uvedeného dotačního programu na území kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…