Jihomoravský kraj: S bojem proti suchu by mohla pomoci voda z opuštěných dolů

22.11.2021 21:20 | Tisková zpráva

V minulosti sloužily k těžbě hnědého uhlí, teď by se mohly stát alternativním zdrojem vody, které je na jihu Moravy dlouhodobě nedostatek. Představitelé kraje nechali prověřit, zda by šla území bývalých jihomoravských lignitových dolů v budoucnu využít jako zásobárny vod.

Jihomoravský kraj: S bojem proti suchu by mohla pomoci voda z opuštěných dolů
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Do letošního října sbíral kraj podklady, aby vznikl seznam potenciálně vhodných míst. „Zajistit dostatek vody pro všechny je naší prioritou. Nechali jsme si proto udělat rešerši, abychom získali představu o našich aktuálních možnostech. Dopady dlouhotrvajícího sucha jsou u nás markantní. Ovlivňuje nejen zemědělství a stav životního prostředí, ale také i rozvoj obcí nebo investiční výstavbu,“ prohlásil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.

Rešerše se zabývala dvěma oblastmi: rosicko-oslavanskou a jihomoravskou lignitovou pánví. Druhá uvedená lokalita nabízí širokou paletu vhodných míst. O čerpání důlní či podzemní vody jde uvažovat u 12 bývalých hlavních dolů, 7 existujících čerpacích či pozorovacích vrtů a zhruba třicítky průzkumných a těžebních sond společnosti MND určených k likvidaci.

„V nejbližší době se na ně zaměříme a detailněji je prozkoumáme, abychom měli představu, kolik vody jsou nám schopné dát. Mezi vytipovanými pilotními projekty pro příští rok jsou třeba monitorovací vrty v katastru obce Šardice, likvidované vrty MND nebo bývalé hlavní důlní dílo v Kyjově. Rád bych poděkoval státnímu podniku DIAMO, odštěpný závod GEAM, společnostem SURGEO, MND a všem dalším firmám, které s námi na celém tomto projektu spolupracují. Je důležitý,“ zmínil Zámečník.

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí

V řádu let by se mohly začít připravovat i další podobné projekty – třeba v okolí obce Svatobořice-Mistřín, v Lužicích nebo v Rohatci.

Jediným místem na rosicko-oslavanské pánvi, kde je možné jímat důlní vodu, je Dědičná štola v Oslavanech. Jde o jedinečný a nevyčerpatelný zdroj poskytující průměrně 40 l/s. Voda ale obsahuje vysoké koncentrace železa, manganu a síranů a její dočišťování pro vodárenské účely je v současné době neekonomické.

Budoucí využití důlních a podzemních vod by mělo v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu pomoct v boji proti suchu, k lepšímu zadržení vody v krajině a hospodaření s vodou tak, aby se co nejvíce snížily dopady klimatických změn. Pro zajištění dostatku vody podniká Jihomoravský kraj i řadu dalších kroků. Například spolu s krajem Vysočina uzavřel memorandum o propojování vodárenských souprav (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…