Jihomoravský kraj aktivně bojuje s následky sucha. Pomoci mohou rybníčky

11.08.2015 8:40

Jihomoravský kraj patří z hlediska závažnosti dopadů sucha mezi nejohroženější kraje v České republice. Krajská samospráva i krajský úřad už delší dobu podnikají kroky k zamezení následků sucha.

Jihomoravský kraj aktivně bojuje s následky sucha. Pomoci mohou rybníčky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Situace s nedostatkem vody se přitom zhoršuje rok od roku. „Není to jen výsledek toho, že jsme měli extrémní teploty a lámaly se stoleté rekordy, ale agrární komora, zemědělci, ovocnáři a vinaři upozorňují už několik let na to, že jižní Morava je výrazně postižená vlnou veder a klimatickými změnami. Ve spolupráci s experty z Mendelovy univerzity a dalšími odborníky připravujeme krajský generel, který se zaměřuje na dopady sucha na jižní Moravu v oblasti zemědělství, vinařství a ovocnářství. Budu rád, když se protnou aktivity kraje s aktivitami vlády, která momentálně řeší dlouhodobý koncept, jak bojovat s následky sucha,“ říká hejtman Michal Hašek.

V současné době je k dispozici fungující integrovaný systém monitoringu sucha, dostupný na www.intersucho.cz. Opatření, investice, které by zmírnily dopady klimatických změn a které se týkají mj. vodního režimu v krajině, bude možné podniknout s využitím evropských fondů. Příslušné operační programy byly schváleny až v květnu 2015. Jednat se bude například o projekty týkající se zlepšení vodního režimu v krajině. Zahájení se předpokládá na podzim 2015.

„Sucho je fenomén, který postihuje nejen zemědělce. Pro jižní Moravu bude ideální, když zde budeme více podporovat  zadržování vody v krajině. Tedy rybníčky, malé retenční nádrže. Jsme střecha Evropy a evropské rozvodí. Voda, která sem naprší, zase odteče. Musíme zajistit zvýšení retenční schopnosti krajiny vodu udržovat. Nepomohou nám přehrady, ale retenční nádrže a rybníky. Rádi bychom pilotně otevřeli dotační program na projektové dokumentace na malé nádrže, rybníky nebo retenční nádrže do tří hektarů. Pomohlo by to tomu, že by se postupně měnilo mikroklima a vodní režim v krajině. Taková soustava by pomohla řešit lokální bleskové povodně. Další aktivitou je budování jednotného výstražného systému v obcích,“ zdůraznil hejtman.

Jihomoravský kraj spolupracoval a spolupracuje jako partner projektů podpořených z evropských fondů například s Povodím Moravy. Jde např. o projekty Renaturalizace Moravy od Radějovky po Myjavu, Společná opatření v oblasti ochrany vod na hraniční řece Dyji nebo Kopčany – Hodonín – společná opatření na březích Moravy.

V krajském koncepčním dokumentu Program rozvoje Jihomoravského kraje na období 2014–2017 (který schválilo krajské zastupitelstvo v listopadu 2014) je uvedeno opatření  Rozvoj systémů predikce sucha a dalších dopadů klimatických změn, vč. zpracování krizových plánů.

Za účelem naplnění tohoto opatření Jihomoravský kraj v současnosti spolupracuje na projektu „Komplexní přístup pro monitorování a zmírnění dopadů sucha v regionu jižní Moravy“. Nositelem projektu je Centrum výzkumu globální změny Akademie věd ČR a Jihomoravský kraj je v projektu partnerem. Jde přitom zejména o  zapojení pověřených odborných pracovníků Krajského úřadu Jihomoravského kraje,  sdílení dat využitelných pro monitoring sucha a  přenos vlastních zkušeností s danou problematikou.

Zapojení kraje do projektu je koordinováno s Regionální agrární komorou Jihomoravského kraje. Pro zajištění přenosu informací o dopadech sucha a možných opatření ke zmírnění negativních dopadů (včetně možností financování) je seminář připravovaný na listopad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…