Jihomoravský kraj podepsal smlouvu s Českými drahami na provoz jednotek Moravia

25.05.2024 22:08 | Tisková zpráva

Dopravce bude zajišťovat provoz příštích deset let, od prosince 2024 do prosince 2034. O provozovateli vlaků Moravia na nejvytíženějších dvou regionálních linkách S2 (Křenovice – Brno – Letovice) a S3 (Hustopeče / Židlochovice – Brno – Tišnov – Křižanov) a dále na linkách S9 (Břeclav – Hodonín) a S51 (Břeclav – Šakvice) rozhodli krajští radní 6. března 2024.

Jihomoravský kraj podepsal smlouvu s Českými drahami na provoz jednotek Moravia
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Vítězným dopravcem se staly České dráhy, které už tyto linky v současnosti provozují. „O veřejnou zakázku projevili zájem tři dopravci, přičemž nejnižší cenu nabídly právě České dráhy. Provozované jednotky ujedou zhruba 4,5 milionu vlakových kilometrů ročně. Cena za jeden kilometr jízdy jednou jednotkou vychází na 44, 60 koruny. Oproti původním předpokladům, tak Jihomoravský kraj výrazně ušetří,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha, který za kraj smlouvu podepsal.

České dráhy, které v nabídkovém řízení uspěly proti RegioJetu a Arrivě, na sebe berou roli dopravce, takže zajistí provoz jednotek podle krajem nastaveného jízdního řádu.

„Těší nás další vítězství v takto velké a specifické soutěži a rádi zajistíme provoz elektrických vlaků Moravia i v dalších deseti letech. Smlouva na provoz jihomoravských příměstských vlaků z naší strany počítá zejména se strojvedoucími a dispečery, ale zajistíme také další služby související například s plánováním jízdního řádu, zásobením jednotek vodou, čištěním vlaků, navazující údržbou nebo náhradní dopravou,“ uvedl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Opravy, údržbu a čištění jednotek Moravia bude zajišťovat v rámci tzv. full servisu jejich výrobce Škoda Transportation, smlouvu s ní má kraj na třicet let. Nových 37 elektrických jednotek Moravia pořídil Jihomoravský kraj za 6,5 miliardy korun. Šest jednotek je dvouvozových, 31 čtyřvozových. V provozu jsou všechny od loňského léta. Na páteřních linkách IDS JMK převezou 10 milionů cestujících ročně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 176 potvrzených případů lymeské boreliózy

20:48 KHS Jihočeského kraje: 176 potvrzených případů lymeské boreliózy

Jihočeští hygienici letos evidují k 24. kalendářnímu týdnu celkem 176 nahlášených a potvrzených příp…