Jihomoravský kraj pomůže Moravskému Krumlovu se zámkem. Jedná o epopeji i využití prostor

24.03.2016 14:37

Vrácení Slovanské epopeje do Moravského Krumlova i využití prostor tamního zámku. Hejtman Michal Hašek v úterý 22. března 2016 potvrdil na výjezdní Radě Jihomoravského kraje, že kraj chce pomoci Moravskému Krumlovu s opětovným navrácením jedinečného díla do města.

Jihomoravský kraj pomůže Moravskému Krumlovu se zámkem. Jedná o epopeji i využití prostor
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

"Oceňuji snahu Moravského Krumlova pod vedením pana starosty Tomáše Třetiny získat zámek do majetku města a vytvořit základní předpoklad pro řešení situace zámku a jeho využití," sdělil hejtman Hašek s tím, že s městem kraj dlouhodobě spolupracuje.

"Mohu potvrdit, že starosta i já jako hejtman jednáme s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou na téma Slovanské epopeje. Nově do věci vstoupil i John Mucha, musíme tedy sjednotit noty a jednat případně i čtyřstranně. Uděláme vše pro to, aby město zámek získalo a abychom přesvědčili Prahu a epopej se vrátila do zámku. To je strategický úkol pro jakoukoliv krajskou samosprávu," uvedl Michal Hašek a doplnil, že kraj zprostředkovává zájemce o širší využití zámku.

"Obrátil se na mě jako na hejtmana ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, mají zájem o větší ucelený prostor pro umístění části archivů. Zajímal se o krajský majetek, ale místo  krajského majetku jsem doporučil jednání s Moravským Krumlovem například při využití zámku. I tak ale budeme podle požadavků ústavu hledat další možnosti, ale číslo jedna, i po dohodě s panem starostou,  je krumlovský zámek. A tak chci jednat i v budoucnu, pokud se na mě obrátí i jiná státní instituce. Naším společným zájmem je, aby zámek přešel do vlastnictví Moravského Krumlova a našlo se  pro něj i jiné využití vedle kulturní části," prozradil hejtman.

Starosta Třetina pak doplnil, že v současné době čekají na vyjádření Ústavu pro studium totalitních režimů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…