Jihomoravský kraj vypracoval koncepci paliativní péče na příští čtyři roky

20.02.2022 7:34 | Tisková zpráva

Vybudování sítě poskytovatelů paliativní péče, možnost volby prostředí pro život s nevyléčitelnou chorobou i závěr života, dostupnost sociální a psychologické podpory pro rodiny a blízké nebo vznik funkce krajského koordinátora rozvoje paliativní péče - to jsou jen některé z cílů, které si před sebe klade koncepce rozvoje paliativní péče v Jihomoravském kraji.

Jihomoravský kraj vypracoval koncepci paliativní péče na příští čtyři roky
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Koncepční materiál na roky 2022 až 2025 schválili zastupitelé kraje na svém čtvrtečním zasedání.

„To, jaké jsou hodnoty společnosti, ve které žijeme, poznáme podle toho, jak se chováme k těm nejzranitelnějším. I to je důvod, proč Jihomoravský kraj potřebuje kvalitní koncepci rozvoje paliativní péče. Je naší povinností co nejlépe zvládat specifické potřeby lidí, kteří z tohoto světa odcházejí – a to nejen ty fyzické, ale i psychické a duchovní. A jsou zde i potřeby jejich nejbližších a všech, kteří o ně pečují. Jednou ze součástí kvalitní péče v této oblasti je i domácí hospicová péče, na její podporu schválil kraj nedávno 14,5 milionu korun. Každý lidský život si zaslouží úctu a nic na tom nemění skutečnost, že se chýlí k závěru,“ uvedl ke vzniku koncepce hejtman Jan Grolich.

Jak uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala, Koncepce rozvoje paliativní péče v Jihomoravském kraji je zpracována tak, aby se paliativní péče stala nedílnou součástí jihomoravského zdravotnictví.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

„Jihomoravský kraj s ohledem na demografický vývoj počítá s tím, že potřeba paliativní péče bude v následujících desetiletích narůstat. Proto je důležité mít plán pro rozvoj této důležité služby na pomezí zdravotní a sociální péče pro zajištění důstojného závěru života lidí s neléčitelným, život ohrožujícím onemocněním,“ dodal Jiří Kasala.

Začlenění paliativní péče do systému zdravotních a sociálních služeb je nezbytnou podmínkou k efektivnímu nastavení péče o nevyléčitelně nemocné - jak z hlediska kvality života nemocných, jejich blízkých a kvality péče, tak i z ekonomického pohledu.

„Chceme lidem umožnit, aby mohli poslední dny života strávit doma, ve svém prostředí, které je jim nejmilejší a je pro ně také psychosociálně nejvhodnější. Proto klademe důraz jak na podporu paliativní péče v domácím prostředí, tak i na podporu paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb. S tím souvisí vzdělávání a podpora pro personál i pro neformálně pečující rodiny, které dochovávají své příbuzné doma,“ uvedla radní pro sociální a rodinnou politiku /pro oblast sociální a rodinné politiky Jana Leitnerová.

Jak následně doplnila, narůstající význam má i terénní hospicová péče. V koncepci je tak myšleno například i na mobilní hospice, které jezdí do domácností umírajících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…