Jihomoravský kraj začíná s tvorbou digitální technické mapy regionu

25.04.2022 22:54 | Tisková zpráva

V měsíci dubnu 2022 se po administrativní přípravě začíná s tvorbou Digitální technické mapy Jihomoravského kraje.

Jihomoravský kraj začíná s tvorbou digitální technické mapy regionu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Součástí tohoto projektu je pořízení údajů podél silnic II. a III. tříd metodou mobilního mapování. V Jihomoravském kraji bude zdokumentováno téměř 4 000 kilometrů,“ vysvětluje krajský radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka.

Pro použití této technologie musí být na silnicích a jejich okolí vytvořeny dočasné kontrolní body. Technologie umístěná na střeše projíždějícího automobilu tyto body zaznamená a následně umožní zpracovateli přesnou identifikaci. Aby došlo k minimálnímu omezení provozu, mohou být v jízdních pruzích silnic vytvořeny kontrolní body nástřikem dvou čtverců. Poškození či znehodnocení těchto značek naruší práci specializované firmy a může být předmětem přestupkového řízení.

Jak zdůrazňuje radní Hlavenka, od projektu Digitální technické mapy Jihomoravského kraje lze očekávat výrazné zrychlení přípravy nejrůznějších staveb v regionu a také samotných stavebních řízení „Celý projekt přijde v Jihomoravském kraji na 235 milionů korun a to včetně DPH. Téměř 200 milionů pokryje dotace z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, zbytek dá kraj ze svých zdrojů,“ vyčísluje náklady krajský radní Jiří Hlavenka.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Digitální technickou mapou se v rámci uvedeného projektu rozumí databázový soubor obsahující údaje o vybraných přírodních, stavebních, technických a přírodních objektech a zařízeních popisující jejich skutečný stav. Na podkladě mapy výškopisu a polohopisu zobrazuje stavební i přírodní objekty reálného světa (například budovy, silnice, sloupy, stromy apod.) a inženýrské sítě, které se v daném území nacházejí.

Pokrytí území České republiky těmito digitálními technickými mapami je důležitým předpokladem pro zrychlení přípravy staveb a také stavebních řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…