K Vojenské policii nastoupilo 37 nováčků, služební průkazy převzali na Vítkově

27.11.2016 16:50

Ve středu 23. listopadu se ve Slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově uskutečnil nástup 37 nových příslušníků Vojenské policie po ukončení desetitýdenního základního odborného kurzu VP. Kromě služebních průkazů nováčci převzali také identifikační čísla, která vojenští policisté nosí na polních uniformách.

K Vojenské policii nastoupilo 37 nováčků, služební průkazy převzali na Vítkově
Foto: Vojenská policie
Popisek: Vojenská policie, logo.

Základní odborný kurz VP je povinný pro všechny zájemce o službu u Vojenské policie a učí se zde jak obecné vojenské znalosti, tak i odborné – třeba základy práva, kriminalistiky nebo dopravní a pořádkové služby včetně služebních zákroků a administrativy. Důraz instruktoři kladou také na střeleckou přípravu. Kurz zakončuje ústní a praktická zkouška, tedy žádné testy, ale vojáci musejí prokázat své znalosti před komisí, která dbá především na to, aby si uměli poradit v praxi.
VP: nenahraditelná a plně akceschopná instituce

„Vojenská policie je již pevnou součástí Ministerstva obrany. Nepochybuji o tom, že jako absolventi základního odborného kurzu Vojenské policie jste připraveni odvádět poctivou, zodpovědnou práci a svým osobním příkladem poskytujete stoprocentní záruku odevzdaného výkonu. Vojenská policie se za léta své existence osvědčila jako nenahraditelná a plně akceschopná instituce. Patřit k Vojenské policii není jen důkazem důvěry, která je vojenským policistům dána, ale také osvědčením jejich profesionální a osobní odpovědnosti," uvedla v projevu k nastoupeným nováčkům náměstkyně Alena Netolická.

Zástupce náčelníka Vojenské policie plukovník gšt. Pavel Chovančík zase podtrhl fakt, že nováčci již během kurzu na vlastní kůži poznali, jak moc je práce vojenského profesionála nejen fyzicky, ale i psychicky náročná a zodpovědná. „Je nutné, abyste si uvědomili, že se dnešním dnem stáváte plnohodnotnými vojenskými policisty se všemi právy, ale také povinnostmi, které vyplývají ze zákona o Vojenské policii," řekl k nastoupeným nováčkům Chovančík.

Během slavnostního nástupu předala náměstkyně pro řízení sekce právní Ministerstva obrany Alena Netolická medaile Za službu v Ozbrojených silách ČR I. stupně majoru Michalu Novému a nadpraporčíku Tomáši Krupicovi. Dalších 17 příslušníků Vojenské policie převzalo vyznamenání VP, jiní byli oceněni pamětními listy a mincemi.

Vojenská policie má v současné době přibližně tisícovku příslušníků, kteří mají na starosti například odhalování trestné činnosti v armádě, střežení vojenských objektů či evidenci a kontrolu armádních vozidel. Vojenská policie má tři podřízená velitelství v Táboře, Olomouci a Praze, kde také sídlí hlavní velitelství. Expozitury VP jsou rozmístěny u většiny útvarů Armády ČR a vojenští policisté působí také u jednotek AČR v zahraničních misích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…