K prohlídce vodních elektráren Skupiny ČEZ vyzvali své rodiče i vodní skauti

15.09.2015 13:02

Během Dnů evropského dědictví prohlédlo historická vodní díla Skupiny ČEZ na severu Čech 741 osob. Byli to jak jednotlivci, tak i rodiny s dětmi. Na prohlídku malé vodní elektrárny Želina zavítalo rovných 100 návštěvníků. Tradičně velkému zájmu se těšila vodní elektrárna Střekov, která byla přístupná nejen během uplynulého víkendu, ale i 5. a 6. září.

K prohlídce vodních elektráren Skupiny ČEZ vyzvali své rodiče i vodní skauti
Foto: cez.cz
Popisek: Miloš Roth a návštěvnice MVE Želina z Kadaně

„Máme dva syny, ve věku deseti a čtrnácti let, které pochopitelně jako vodní skauty zajímá vše, co má něco společného s vodou. Proto jsme se s nimi letos vydali na prohlídku Masarykových zdymadel a také vodní elektrárny Střekov. Vloni jsme byli například na Hučáku v Hradci Králové,“ osvětlila důvod rodinné návštěvy v Ústí nad Labem například Markéta Karlišová z Prahy. Jak s úsměvem dodala, cesty za poznáním vždy spojili i s návštěvou příbuzných. „Já pocházím z Hradce a manžel je z Ústí a jak jinak, potkali jsme se na vysoké škole v Praze. Oba jsme učitelé fyziky a chemie, takže i pro nás je prohlídka přínosem pro další výuku. Proto takováto přání našich synů vždy rádi vyplníme.“

Vodní elektrárna Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech, přičemž za první pololetí vyrobila 46,95 GWh elektrické energie a prohlédlo si ji 832 osob, vesměs žáci a studenti ze základních a středních škol v Ústeckém kraji. Za oba víkendové Dny evropského dědictví k nim přibyl další 641 návštěvník.

Zdvojenou službu pak drželi na malé vodní elektrárně Želina strojníci neblokových zařízení, hrázní a jezní v jedné osobě Miloš Roth a Stanislav Švancar. „Jednoduše řečeno, nezastavili jsme se,“ zhodnotil stručně Miloš Roth za oba uplynulý víkend. Sobotní počasí se totiž vydařilo, a tak lákalo k procházce podél řeky Ohře. Páry i jednotlivci a hlavně rodiny s dětmi přitom naslouchali jejich výkladu o historii současnosti i budoucnosti Želiny. „Je to zde pěkné, takové romantické. Syn je u skautů a jezdí hlavně na Flájskou přehradu, kterou si už i několikrát prohlédl zevnitř. Teď chtěl pro změnu vidět, jak vypadá malá vodní elektrárna Želina a my rodiče to spojili s pěkným výletem,“ poznamenala Lenka Viktorová z Mostu za souhlasného pokyvování syna Tomáše, jehož zajímají nejrůznější stavby a technologie spjaté s vodou.

Další návštěvníky přivedly na Želinu vzpomínky na dětství i trocha nostalgie. „Jako děti jsme si sem chodili hrát, před deseti lety jsem si pak prohlédl obnovenou elektrárnu a teď jsem chtěl opět vidět, jak to zde po dalších jejích změnách vypadá,“ řekl například s desetiměsíčním synem Adamem v náručí Karel Šmat z Kadaně. Z nedalekého města byla i Jana Kaderová, která zavítala na prohlídku s dcerou a vnukem: „Bydlíme v Kadani dlouho a ještě jsme zde nebyli. Jen jsem věděla, že Želina byla dlouho v dezolátním stavu, jsme mile překvapena, jak pěkně vypadá a hlavně, že je plně funkční,“ uzavřela želinskou návštěvnickou sondu Jana Kaderová.

Malá vodní elektrárna Želina má dvě dvojité Francisovy turbíny s maximálním výkonem 450 kW. Zprovozněna byla v roce 1908, ale již v roce 1925 přestala sloužit svému účelu. Znovuzprovoznění se dočkala po náročné rekonstrukci až v roce 1995. Za první pololetí letošního roku vyrobila 1 059 MWh elektrické energie a v rámci organizovaných exkurzí si ji prohlédlo 95 návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…