KB: Čistý zisk za rok 2013 dosáhl 12,5 miliardy Kč

15.02.2014 12:05

Komerční banka dnes oznámila konsolidovaný čistý zisk připadající akcionářům ve výši 12,5 miliardy Kč, což představuje meziroční pokles o 10,2 %. Skupina KB vykázala silný růst objemu obchodů: výše úvěrů poskytnutých klientům narostla o 4,8 % na 491,5 miliardy Kč a objem vkladů klientů1 stoupl o 9,1 % na 624,6 miliardy Kč. Pokles čistého zisku po očištění o jednorázové položky činil meziročně 5,6 %.

KB: Čistý zisk za rok 2013 dosáhl 12,5 miliardy Kč
Foto: Archiv
Popisek: Komerční banka - logo

Konsolidované výnosy Skupiny KB klesly meziročně o 5,4 % na 30,9 miliardy Kč. Pokles výnosů ovlivnilo několik jednorázových položek a především velmi nízké tržní úrokové sazby, které omezovaly výnos z reinvestování likvidity a nižší ceny u některých bankovních služeb. Zároveň se provozní náklady snížily o 2,5 % na 13,1 miliardy Kč, přičemž největší úspory banka dosáhla v kategorii všeobecných administrativních nákladů. Náklady rizika klesly o 7,1 % na 1,7 miliardy Kč, odrážejíc dobrou kvalitu portfolia aktiv.

Skupina vykázala ke konci roku 2013 jádrovou Tier 1 kapitálovou přiměřenost ve výši 15,8 %. Likvidita vykázaná poměrem čistých úvěrů a depozit (bez započtení klientských aktiv v penzijních fondech) byla 77,0 %.

Z dosaženého výsledku v roce 2013, a rovněž s ohledem na kapitálové požadavky České národní banky pro systémově důležité finanční instituce a na potencionální příležitosti růstu v oživující české ekonomice, se představenstvo Komerční banky rozhodlo navrhnout dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 8 742 milionů Kč, což je 230 Kč na jednu akcii a představuje výplatní poměr 69,8 % z čistého zisku náležejícího akcionářům Banky. To odpovídá hrubému dividendovému výnosu 5,2 % při porovnání s uzavírací cenou akcie na konci roku 2013.

Hlavní události ve čtvrtém čtvrtletí

- Pozitivní reakce klientů na změny v programu odměňování MojeOdměny: zlepšení prodejů produktů Skupiny a nárůst počtu aktivních klientů
- Celkové úvěrování zrychlilo v posledním čtvrtletí a to především díky hypotékám, financování velkých podniků a mírnému oživení v oblasti spotřebitelských úvěrů
- Silný příliv vkladů napříč klientskými segmenty díky pevným vztahům KB s klienty. Pokračující růst objemu nebankovních aktiv pod správou (životní pojištění, podílové fondy, penzijní fondy)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…