KCÚ: Mnoho podnikatelů si neuvědomuje riziko nekvalitních účetních služeb

11.06.2014 12:46

Podnikatelé v ČR velmi často podceňují důležitost správně a odborně vedeného účetnictví. Jejich požadavky na kvalifikaci firemního účetního nebo externí účetní firmy nejsou dostatečně vysoké a tím dochází k mnoha problémům. Řada podnikatelů také své účetní žádá o vylepšování účetní uzávěrky. Zaznělo to na konferenci u příležitosti 15. výročí založení Komory certifikovaných účetních.

KCÚ: Mnoho podnikatelů si neuvědomuje riziko nekvalitních účetních služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Komora, založena v dubnu 1999, se snaží tuto situaci změnit a nastavit vhodný standard účetních služeb poskytovaných v ČR. Jedním ze zásadních kroků KCÚ k nápravě nynějších problémů proto bylo i spuštění projektu „Rozvoj lidských zdrojů v oblasti certifikovaných účetních“ v roce 2013, který vytvořila ve spolupráci se švýcarským partnerem veb.ch. KCÚ chce tímto způsobem přiblížit české prostředí švýcarskému modelu, kde i bez státní regulace pracují účetní na odborné úrovni, a podnikatelé si uvědomují důležitost jejich služeb.

Podnikatelé v nemalé míře vyžadují od účetních netransparentní úpravy účetních závěrek.

V této oblasti se KCÚ po celou dobu své patnáctileté existence rovněž snaží o zlepšení. Vypracovala mimo jiné etický kodex, kterým zavazuje své členy. Veřejně takové praktiky odsuzuje prostřednictvím pravidelné ankety a spolupracuje s médii na potírání těchto nešvarů. Na konferenci k 15. výročí KCÚ byl proto také nemalý prostor věnován prezentacím a diskusi na téma právních a justičních aspektů různého nekalého chování účetních jednotek.

KCÚ byla založena v prostředí, kde profese účetního není na rozdíl od činnosti auditorů nebo daňových poradců zákonně ukotvena. Proto již v roce 2001 začala s organizací vícedenních vzdělávacích seminářů, kterých nyní pořádá až 6 ročně. Organizuje i mnoho jednodenních školení a konferencí, které mají zajistit odbornou způsobilost svých certifikovaných členů. Tuto aktivitu doplňuje publikováním komorového časopisu, který seznamuje účetní se všemi novinkami a změnami v oboru.

Do budoucna chce KCÚ svoji činnost zaměřit také na studenty účetních oborů a podporovat u nich zájem o profesní kvalifikaci a tím dále zlepšovat situaci českého účetnictví. Předseda Libor Vašek definuje KCÚ takto: „Patnáct let budujeme organizaci, která zajistí širokou nabídku prověřených odborníků v oblasti účetnictví, a myslím si, že se nám to daří. Certifikát od KCÚ vznikl podle řady zahraničních vzorů a garantuje v českém prostředí kvalitního účetního.“

O Komoře certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCU) je profesní organizace s 15letou tradicí, která působí jako samostatná složka Svazu účetních a v níž se sdružují certifikovaní účetní a účetní experti po absolvování systému certifikace účetní profese v ČR, popř. po získání obdobné kvalifikace v jiné z členských organizací International Federation of Accountants (IFAC). KCU garantuje odbornost svých členů, naplňování etického kodexu a kontinuální profesní vzdělávání. Všeobecným zájmem KCU je přispívat k dalšímu rozvoji a zvyšování úrovně a prestiže účetní profese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…