KHS Jihočeského kraje: Zítra začíná koupací sezóna, kvalita vody je zatím vynikající

31.05.2022 22:35 | Tisková zpráva

V České republice začíná 1. června oficiální koupací sezóna. První kontrolní testy v týdnu před zahájením koupací sezóny ukázaly prakticky ve všech sledovaných lokalitách výbornou kvalitu vody, nadlimitní sinice a chlorofyl a byly zjištěny pouze na Orlíku u Podolska.

KHS Jihočeského kraje: Zítra začíná koupací sezóna, kvalita vody je zatím vynikající
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Minulý týden byly vyhodnoceny vzorky, odebrané v pondělí 23. května ve stanovených odběrových místech na Orlíku (Radava, Podolsko), na Lipně (pláže u obcí Lipno nad Vltavou, Černá v Pošumaví a Horní Planá) a v rekreačních rybnících na Jindřichohradecku (Staňkovský, Hejtman).

Jak bývá obvyklé pro začátek sezóny, kdy je ještě chladnější počasí a teplota vody v přírodních rezervoárech nižší, měření ukázala téměř ve všech sledovaných lokalitách velmi dobrou jakost vody. To platí pro vodu na Lipně, ale i pro rekreační rybníky Hejtman a Staňkovský rybník u Chlumu u Třeboně či vodu u Radavy na Orlíku.

„Dvě sledované lokality na Lipně – Lipno nad Vltavou a Černá v Pošumaví -  jsou na začátku koupací sezóny hodnoceny stupněm jedna, voda je vhodná ke koupání a splňuje všechna předepsaná kritéria. Dvojku dostala třetí lipenská lokalita u Horní Plané. Dle aktuálního rozboru je zde voda vhodná ke koupání, ale podle metodiky je s  ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny voda v této lokalitě souhrnně hodnocena jako voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.  Jedničkou byla hodnocena i kvalita vody na Orlíku u autokempu Radava a v rekreačním rybníku Hejtman na Jindřichohradecku,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. V sousedním Staňkovském rybníku se oproti minulým letům změnilo odběrové místo a kontrolní zjištění tak nejsou metodicky zatížena výsledky měření z předchozích sezón. Podle aktuálního rozboru tak mohla být i voda ve Staňkovském rybníku hodnocena stupněm 1, jakost vody zde byla bez problémů.      

Horších výsledků tak dosáhla v předsezónním měření pouze druhá sledovaná lokalita na Orlíku u tábořiště Podolsko. Voda zde byla hodnocena stupněm 3, který znamená zhoršenou jakost vody. Z pohledu ochrany zdraví přináší mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je na Podolsku překročena limitní hodnota pro ukazatele sinice a chlorofyl-a. Bližší informace ke kvalitě koupací vody včetně podrobných výsledků sledovaných ukazatelů jsou k dispozici na webu KHS Jihočeského kraje /www.khscb.cz/. 

Vyhláška MZ č. 238/2011, o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch, určuje lokality, kde je jakost vody v koupací sezóně ze zákona sledována, a též frekvenci kontrol, způsob laboratorního testování a vyhodnocování vzorků atp. Monitorovací kalendář počítá s testováním jednou za dva týdny, kdy v pondělí jsou odebírány vzorky a ve čtvrtek KHS zveřejňuje na svém webu a v médiích výsledky laboratorního šetření. Pokud v některé lokalitě dojde k významným zjištěním, znamenajícím například rizika ohrožení zdraví při vodní rekreaci, jsou mimo frekvenci monitorovacího kalendáře prováděny mimořádné odběry dle aktuální potřeby. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…