KRNAP: Další sezona na krkonošských loukách končí a byla úspěšná

23.11.2019 8:49

Správa Krkonošského národního parku podporuje péči o cenné krkonošské louky. Díky několika běžícím projektům na podporu lučních společenstev obhospodařujeme nyní zhruba 120 lučních lokalit.

KRNAP: Další sezona na krkonošských loukách končí a byla úspěšná
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

V rámci projektu „Obnovný management krkonošských luk“ pod programem OPŽP byla tuto sezonu obnovena a podpořena péče o 43 lučních lokalit.

„Letošní sezona pomalu končí a můžeme ji, troufám si říci, prohlásit za úspěšnou,“ říká ředitel Správy KRNAP, Robin Böhnisch. „Letos jsme podpořili péči na 43 lokalitách. Veliké díky patří především hospodářům, kteří péči o louky realizovali. Celková výměra luk v rámci zmíněného projektu je více jak 360 hektarů,“ upřesnil ředitel. Na krkonošských loukách se vláčelo, sekalo, sušilo seno, pásl dobytek, přesekávaly se nedopasky. Mohli jste vidět pasoucí se kravky, ovečky, kozy i koně. Sekalo se klasickými traktory, lehkými horskými traktory, šetrnými ručně vedenými sekačkami s lištou a křovinořezy. Teď na podzim můžete vidět hospodáře hnojit luční porosty odleželým kompostem.

Práce hospodářů na loukách doplňuje projektová pracovní skupina. Tito pracovníci Správy KRNAP pomáhají především s úklidem lokalit po zimě, úklidem štěrku a kamení z luk, pročišťováním stružek, se sečí invazivních a expanzivních druhů rostlin, především šťovíku alpského a lupiny mnoholisté. Pracovní skupina též vyžínala borůvčí na loukách určených k dalšímu hospodaření, opravovala ohrady a pomáhala se sečí na špatně dostupných místech. Nyní se soustředí na vyřezávání náletu.

Péče o louky v číslech za letošní rok:

  • úklid po zimě, odvoz větví, spadlé stromy, opravy či likvidace starých ohrad, úklid větví a další práce na celkem 29 lokalitách
  • frézování pařezů na 2 lokalitách, úklid štěpky na 2 lokalitách
  • pročištění stružek na 7 lokalitách (v délce celkem 1 km)
  • úklid štěrku či kamenů z luk na 6 lokalitách
  • čištění svodnic na 5 lokalitách
  • seč invazivních a expanzivních druhů rostlin (šťovík alpský, lupina mnoholistá, křídlatka japonská, kýchavice bílá, třezalka) na celkem 21 lokalitách (10 ha)
  • oprava přehrážek v erozní rýze na lokalitě Friesovy Boudy
  • seč a úklid borůvčí na 5 lokalitách (celkem 1 ha)
  • seč podmáčených a špatně dostupných částí luk na 3 lokalitách
  • výřezy náletu zatím na 6 lučních lokalitách

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…