KRNAP: Lidi neblázněte, horská příroda neunese všechno

10.11.2020 22:54

Epidemiologická opatření v souvislosti s onemocněním covid-19, pochmurný podzim a inverzní počasí. Kombinace těchto tří faktorů způsobila, že se uplynulý víkend zapíše do smutné statistiky nejproblematičtějších víkendů z hlediska návštěvnické zátěže přírody v Krkonoších v tomto roce.

KRNAP: Lidi neblázněte, horská příroda neunese všechno
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

"Pocitově byla návštěvnost hor ještě vyšší než v létě a lidé se zřejmě pod dojmem blížící se zimy snažili užít si možná posledních slunečních paprsků. S počtem návštěvníků a jejich koncentraci je vyšší i počet přestupků," říká vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa.

Mezi ty nejčastější patřily nelegální vjezdy motorových vozidel na území KRNAP. Následně to pak bylo nelegální parkování a odstavování vozidel v místech, která k tomu vůbec nejsou určena. Kraje lesních cest a krajnice silnic byly zaplněny desítkami vozidel porušujících dopravní předpisy. Návštěvníci vrcholu Sněžky se bez instalovaných ochranných sítí chovali opět jako před lety, porušovali zákaz vstupu do klidového území KRNAP a z křehkých alpínských trávníků si udělali piknikovou oblast. Zvláštní kapitolou pak byli cyklisté a elektrocyklisté, kteří nerespektovali, že v českých národních parcích musí jezdit pouze po cestách, které jsou k tomu vyhrazené a oficiálně (žlutým značením) označené. Řada z nich vyrazila na kole například do Dvorského lesa nebo na Klínové Boudy, přičemž ani přes jednu z těchto lokalit cyklotrasa nevede!

"Počet přestupků, které jsme o víkendu zaregistrovali nebo nám je lidé nahlásili, je skutečně alarmující. Chtělo by se mi vzkázat návštěvníkům hor: Lidi neblázněte! Vždyť stav přírody, za kterou do Krkonoš turisté jezdí, závisí také na tom, jak každý z nás budeme respektovat omezení, která mají za cíl právě zdejší přírodu ochránit," říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…