KRNAP: Opustil nás profesor Jan Jeník

14.02.2022 21:20 | Tisková zpráva

Pedagog a vědec celoživotně spjatý s Krkonošemi, jenž určil v 60. letech nový směr bádání o našich nejvyšších horách, když formuloval teorii anemo-orografických systémů, a podílel se např. na konceptu krkonošské arkto-alpínské tund­ry, ukončil svou životní pouť ve věku 93 let. Čest jeho památce!

KRNAP: Opustil nás profesor Jan Jeník
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Vědeckou dráhu započal v polovině minulého století v Krkonoších, kterým se po řadu desetiletí intenzivně věnoval. Nadto ale profesor Jan Jeník prožil nesmírně rušný život vědce a příkladného vyslance české vědy ve světě. Působil na řadě univerzit, inicioval složitá diplomatická jednání na odborných fórech, byl činný ve světových ochranářských organizacích a komisích. Neúnavně prezentoval přírodní bohatství Česka v nejrůznějších publikacích a na vědeckých konferencích a sympoziích.

Právem získal v roce 1993 prestižní Cenu sultána Kábúse, kterou UNESCO uděluje za mimořádný celoživotní přínos ochraně životního prostředí. Velké uznání si vydobyl poznatky z temperátních a tropických lesů, z afrických savan či výzkumem světových mokřadů. Později byl jedním z iniciátorů pracovní skupiny, která na sklonku minulého století formulovala představy a procesy, které se v Krkonoších odehrávaly a stále probíhají.

Termín krkonošská arkto-alpínská tundra je vedle teorie anemo-orografických systémů jedním z Jeníkových životních milníků. V roce 1964 založil vědecký sborník Opera Corcontica – Krkonošské práce, v němž jsou každoročně publikovány nejnovější poznatky o Krkonoších. On sám patřil k autorským stálicím tohoto periodika, jak svědčí 23 autorských či spoluautorských článků a sdělení. Později byl Jeník také u zrodu dalšího regionálního vědeckého periodika Silva Gabreta, kde se soustřeďují poznatky z výzkumu Šumavy a okolí.

Profesor Jan Jeník získal za svůj přínos Krkonoším v roce 2015 Cenu ředitele Správy KRNAP.

Obsáhlým článkem připomněl význam profesora Jeníka Jan Štursa v časopisu Krkonoše – Jizerské hory k jeho devadesátinám (ZDE).

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…