KRNAP: Populárně naučný časopis oslavil padesáté narozeniny

14.01.2018 21:03

Už celou polovinu století má za sebou časopis Krkonoše – Jizerské hory, regionální měsíčník o přírodě a lidech, který vydává po celou dobu jeho existence Správa Krkonošského národního parku. Historicky první číslo mělo svou uzávěrku 10. února roku 1968.

KRNAP: Populárně naučný časopis oslavil padesáté narozeniny
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Prvním šéfredaktorem časopisu v roce 1968 byl Jiří Sehnal a v redakční radě tehdy zasedli nositelé zvučných jmen – vedle otců zakladatelů Krkonošského národního parku Josefa Fanty a Vladimíra Šatného také historik Miloslav Bartoš, ekolog Jan Čeřovský – několik let člen rady Světového svazu ochrany přírody IUCN, náčelník krkonošské Horské služby Otokar Štětka či spisovatelka Marie Kubátová.

Tradiční populárně naučný časopis se širokým záběrem zpřístupňuje vědecké poznatky o přírodě hor a informuje nejen o činnosti Správy KRNAP, ale i o historii, kultuře a osobnostech regionu. Pravidelnou součástí jsou rozhovory, čtenářské soutěže, zajímavosti a tipy na výlety. Tvář časopisu vytvářejí rovněž krajinářské fotografie předních autorů. V 51. ročníku redakce zahajuje encyklopedický seriál o fotografech Krkonoš od počátku fotografie až po současnost a připravuje fotosoutěž pro veřejnost. Pokračuje mozaika rozhovorů s pamětníky, příběhy Horské služby Krkonoše a nezapomeneme ani na to, jak region ovlivnily události, jejichž „osmičková“ výročí se letos připomínají. Nedílnou součástí je blok článků z Jizerských hor a jejich podhůří a informace z polských Krkonoš.

„V letošním výročním roce chystáme také několik akcí pro naše čtenáře, které zatím nechám zahalené rouškou tajemství. Ale včas se o nich veřejnost dozví v médiích, na webu KRNAP i časopisu i na našem profilu na Facebooku,“ slibuje s úsměvem šéfredaktor Jiří Bašta.

Krkonoše – Jizerské hory mají být trvalým zdrojem dobře dostupných kvalitních informací, a proto byl počátkem roku na novou technologii převeden web krkonose.krnap.cz, se všestranně prohledávatelným rejstříkem, obsahujícím statisíce údajů o všech článcích od roku 1968 a plné texty článků od jara 2003.

V současnosti jde o jeden z nejstarších nepřetržitě vydávaných titulů podobného zaměření. První číslo vlastivědného časopisu o Krkonoších a Podkrkonoší začala Správa KRNAP připravovat přesně před padesáti lety. Byl to čtvrtletník o 32 černobílých stranách v barevné obálce. Od roku 1978 vychází jako měsíčník, od roku 1995 částečně barevný, v roce 2002 jsou přibrány Jizerské hory a od roku 2006 obsahuje 52 plně barevných stran včetně obálky.

Předplatné časopisu si lidé mohou nejjednodušeji objednat e-mailem (ZDE) či telefonicky na čísle 499 456 333.

Sledujte náš časopis také na jeho facebookovém profilu (ZDE)

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…