KRNAP: V okolí přezimovacích obůrek zavládne klid

08.12.2020 21:20

Jelen lesní je největší savec Krkonoš. Na české straně hor jich žije přibližně 650. Pokud v zimě nemá ve volné přírodě dostatek potravy, působí škody v lese, především na přirozeném zmlazení.

KRNAP: V okolí přezimovacích obůrek zavládne klid
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Jako prevence těchto škod v Krkonoších slouží 16 přezimovacích obůrek, kde je zvěř v zimě uzavřena. Aby měla klid, tak na 17 cestách vedoucích v těsné blízkosti nebo skrz tyto obůrky a krmeliště vydává Správa KRNAP každý rok zákaz vstupu. Ten platí od 1. prosince do 30. dubna.

V obůrkách je zvěř celou zimu přikrmována a kontrolován její zdravotní stav. Původní myšlenka je jednoduchá – když zvěř v zimě nemá v přírodě dostatek potravy, okusuje a olupuje stromy a působí tak značné škody na lese. Aby nová generace lesa nepřišla vniveč, provozuje Správa KRNAP už více, než 20 let právě přezimovací obůrky. Díky nim jsou škody způsobené jelení zvěří na lese minimální.

Rušivými faktory pro zvěř v obůrkách mohou ale bohužel být i milovníci přírody, kteří se na zvěř chtějí přijít podívat a vydávají se do blízkosti těchto zařízení. Stejně tak rušivé je venčení psů v jejich blízkosti. V neposlední řadě zvěř plaší zábavní pyrotechnika, jejíž používání je právě v zimních měsících častější. Plašení způsobuje paniku a zvířata mohou v panice narážet do oplocení, přivodit si zranění, případně smrt. V extrémním případě může dojít k proražení oplocení a útěku zvěře do volné přírody, což by opět vedlo ke škodám na lese.

Přezimovací obůrky jsou vybudovány v odlehlých koutech hor a tudíž i cesty, kterých se toto omezení dotýká, jsou z hlediska cestovního ruchu okrajového významu. Jejich seznam najdete ZDE.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…