KRNAP: Získali jsme Bludičku

08.10.2022 14:02 | Tisková zpráva

Tak se jmenuje výjimečný symbolistní obraz malíře Františka Kavána, který díky dotaci Ministerstva kultury České republiky, z programu Integrovaného systému ochrany movitého kulturního dědictví, získalo naše Krkonošské muzeum v Jilemnici do svých sbírek a stane je nedílnou součástí jilemnické Kávanovské galerie.

KRNAP: Získali jsme Bludičku
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

„Galerie Františka Kavána v Krkonošském muzeu Správy KRNAP v Jilemnici je po expozici o hraběti Harrachovi největším lákadlem k návštěvě jilemnického zámku. Z odborného kurátorského hlediska pro nás bylo důležité Bludičku získat, protože jsme tím zhodnotili celou Kavánovu sbírku,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Bludička, je vytvořena kombinovanou technikou uhlu, pastelu a tempery na malířském kartonu o rozměrech 33 x 50 cm. Obraz pochází z roku 1897, je signovaný, datovaný, rámovaný a zasklený.

Autorův příklon k symbolismu se projevil zejména ve druhé polovině 90. let 19. století, po odchodu z Akademie výtvarných umění. Tehdy ho ovlivnily povídky spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého, ale také okruh přátel kolem časopisu Moderní revue. Hledal nový způsob vyjádření a jeho tvorba se obvykle vztahovala buď k básním, ať vlastním či jeho přátel, duševním stavům nebo přírodním jevům. Vyznačovala se experimentováním s různými technikami, často se jednalo o uhel s bělobou, pastel s akvarelem, kvaš nebo barvy Syntonos.

Inspirací mu byl přírodní úkaz fosforeskujících světlušek – svatojánských mušek, zobrazených v krajině bažinatých luk s jezírkem a s oblíbeným motivem vrb, z nichž některé mají podobu fantaskních bytostí; v pozadí se táhne pásmo kopců.

Nový přírůstek doplnil řadu kvalitních symbolistních obrazů jako Rozpomínka měsíční noci mlhavé, Zlatá noc nebo Zoufalství, také vystavených v galerii Františka Kavána, jež je součástí našeho Krkonošského muzea v Jilemnici.
Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…