Kamenný herbář v muzeu představí i několik milionů let staré fosilie

08.12.2014 7:31

Pod pojmem herbář si obvykle představíme zalisované rostliny. O tom, že flóra může být vtlačena a konzervována přímo v kameni vypovídá i výstava nazvaná Kamenný herbář, která začne v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve čtvrtek 4. prosince. Vystavena bude část unikátní sbírky fosilní flóry z geologického fondu Hornonitrianského múzea v Prievidzi.

Kamenný herbář v muzeu představí i několik milionů let staré fosilie
Foto: 14|15 Baťův institut
Popisek: Nová výstava Kamenný herbář představuje unikátní sbírky fosilní flóry.

„Výstava představuje výběr třetihorních zkamenělých rostlin, starých 13 až 14 milionů let, výjimečně dobře zachovaných v podobě listů, plodů, větviček a částí kmenů,“ přiblížila kurátorka výstavy Ludmila Nejeschlebová. Sbírku reprezentuje téměř 200 zástupců fosilní flóry, mezi kterými se nachází mnoho vyhynulých či exotických druhů rostlin, jako je sekvoj, skořicovník, vavřín, ambrovník, lotos a desítky jiných, které se dnes na území střední Evropy již nevyskytují.

Pro lepší představu jsou fosilní otisky doplněny listy a plody jejich současných příbuzných získaných ze slovenských i zahraničních arboret, botanických zahrad a parků. Tyto jedinečné exponáty doplňuje textová část a obrazové rekonstrukce třetihorní krajiny.

Mnoho vystavených exponátů navíc pochází z těžby uhlí handlovsko-novácké pánve. Tato oblast i v současnosti zůstává nejen uhelným, ale i paleobotanickým fenoménem celoslovenského významu. Ve vitrínách ale mohou lidé obdivovat i nejrůznější vzácné kousky od soukromých sběratelů.

„Mezi největší rarity například patří duxit – pryskyřice zachovaná v kmeni stromu,“ dodala Ludmila Nejeschlebová.

Tato svým charakterem ojedinělá výstava je sestavena ze sbírek Hornonitranského muzea v Prievidzi, autorského tandemu Ing. Kataríny Keratové a Ing. Martina Smatany.

Výstava se nachází v přízemí budovy 14 – ve výstavních prostorách muzea a potrvá do 1. března. K výstavě budou připraveny i edukační programy pro školy, které začnou od ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…