Kanadský velvyslanec a obchodní konzulka nabízí ICRC další rozvoj úspěšné spolupráce

11.03.2014 21:13

Koncem minulého týdne do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně FNUSA) a jejího Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) zavítal kanadský ambasador Otto Jelinek a obchodní konzulka Suzanne Drisdelle-Guven, která již řadou aktivit podporuje spolupráci s vědecko - výzkumným centrem ICRC jak v oblasti průmyslu a privátní sféry, tak také významně na poli akademickém.

Kanadský velvyslanec a obchodní konzulka nabízí ICRC další rozvoj úspěšné spolupráce
Foto: FNUSA
Popisek: Jelinek ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně

Byl diskutován potenciál další spolupráce, zejména s University of Calgary, který je úspěšně rozvinut v oblasti prevence a léčby cévních mozkových příhod (CMP), aktuálně jsou v řešení společné výzkumné protokoly. Kanadská odborná centra by se měla stat vzorem pro fungování center pro diagnostiku a léčbu CMP v České republice. Špičkovým a respektovaným odborníkem v této problematice  je doc. MUDr. Robert Mikulík, Ph.D., který zastává řadu dalších významných pozic nejen na české, ale take mezinárodní úrovni. Je take současně zástupcem ředitele ICRC pro vědu a výzkum.

"Naším cílem je, aby se FNUSA-ICRC stalo skutečně mezinárodním centrem lékařského výzkumu se silnými vazbami na renomovaná zahraniční pracoviště", říká ředitel FNUSA-ICRC Gorazd B. Stokin. "Již nyní máme navázánu spolupráci se zhruba deseti univerzitami a nemocnicemi v USA a v téměř třiceti zemích  EU".  

Animální centrum ICRC má již navázánu  spolupráci s University of Montréal v oblasti preklinického výzkumu a nově se rozvíjí spolupráce s dalším kanadským pracovištěm v oblasti kardiometabolických onemocnění. Tím je Ottawa Heart Institute.

Jedním z talentovaných vědců, kteří měli tu čest působit na půlroční stáži v University of Calgary je doktor Ondřej Volný, který se rozhodl věnovat právě cerobrovaskulárním onemocněním. Rozhovor s ním je dostupný ve Svatoanenských listech č. 4/2012–1/2013, nebo na adrese: http://web.fnusa.cz/images/media/listy/2013%20-%201%20svatoanenske%20listy_11.pdf

"Při své první návštěvě na mě ICRC a jeho pracovníci udělali velký dojem. Doufáme, že bude možné brzy dále posílit spolupráci mezi ICRC a kanadskými výzkumnými institucemi a naše velvyslanectví k tomuto cíli chce přispět," uvedl na závěr své návštěvy kanadský velvyslanec v ČR Otto Jelinek, který má české kořeny.

FNUSA má dlouholetou tradici a výborné výsledky v oblasti kardiologie a neurologie, což dokládá take získáním             a udržením si statutu Komplexního kardiovaskulárního a Komplexního cerebrovaskulárního centra. Rozvoj mezinárodní  spolupráce je vítán a podporuji ho,” doplňuje ředitel fakultní nemocnice Josef Čekal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…