Kapsch vyzývá ministerstvo dopravy, aby neprodleně upustilo od protiprávního jednání, kterým ohrožuje „kyberbezpečnost“ českého mýtného systému

28.06.2017 10:16

Kapsch Telematic Services spol. s r.o. znovu vyzývá ministerstvo dopravy, aby bezodkladně přestalo vydávat citlivou dokumentaci ke stávajícímu mýtnému systému třetím subjektům. Firma k tomu stát poprvé vyzvala ve čtvrtek minulý týden. Ministerstvo se totiž rozhodlo už v rámci probíhajícího kvalifikačního kola mýtného tendru vydávat prakticky komukoliv na požádání kompletní technickou dokumentaci k živému mýtnému systému.

Kapsch vyzývá ministerstvo dopravy, aby neprodleně upustilo od protiprávního jednání, kterým ohrožuje „kyberbezpečnost“ českého mýtného systému
Foto: Kapsch
Popisek: Kapsch

„Rozdávají na USB discích více než 70 tisíc stran citlivé dokumentace komukoliv, kdo si o ně požádá. To je nelogické, nedomyšlené a krajně hazardní,“ říká Karel Feix, generální ředitel firmy Kapsch, která státu ručí za bezvadný provoz mýta do konce roku 2019. Dodatky k mýtným smlouvám z léta 2016 řešily tuto otázku naprosto přesně – Kapsch souhlasil, že citlivé informace o živém systému budou zpřístupněny až kvalifikovaným uchazečům, a to pouze k nahlédnutí v zabezpečeném režimu například formou „data roomu“. V době zvýšeného počtu hackerských a teroristických útoků po světě tak ministerstvo dopravy ohrožuje nejen kyberbezpečnost vlastního mýtného systém u, ale porušuje i platnou smlouvu s firmou Kapsch.

Elektronický mýtný systém je klasifikován jako významný informační systém státu, protože shromažďuje strategická data, osobní údaje občanů, ale i uživatelů zpoplatněných komunikací z celého světa. Současný postup ministerstva dopravy a jeho poradce zásadně narušuje bezpečnosti mýtného systému.

„Být hackerem, který si chce vydělat a poškodit stát, už netrpělivě stojím frontu před ministerstvem a bez problémů se dostanu k bezprecedentním přístupovým datům,“ upozorňuje na rizika Karel Feix.

Kapsch je nucen podniknout k ochraně systému, který státu přináší každoročně miliardy korun, veškeré možné právní kroky, včetně stížnosti k Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) či podnětu k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ). Podle Feixe bude Kapsch, pokud se nezastaví tento masivní únik citlivých dat o stávajícím mýtném systému, moci nadále jen obtížně garantovat bezpečnost mýtného systému a jeho bezporuchový provoz pro další roky, k čemuž je smluvně vázán.

Přístupem státu dochází kromě prolomení bezpečnosti důležitého systému také k porušení smlouvy, kterou ministerstvo dopravy uzavřelo se společností Kapsch. Firma přistoupila na mýtné dodatky, které řešily zpřístupnění dokumentace k systému, jen za podmínky maximálně zabezpečeného zacházení s ní.

Takto dochází k širokému ohrožení zdárného provozu mýta, za které ručí právě Kapsch a jeho subdodavatelé. Kapsch podle generálního ředitele počítá s tím, že bude ministerstvem lacině nařčen z komplikování výběrového řízení. „Je ale nemyslitelné, abychom k tomu mlčeli, a pak jako provozovatel nesli spolu s daňovými poplatníky důsledky nedobře připraveného tendru,“ vysvětluje šéf Kapsche Karel Feix.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…