Karlovarské muzeum mění stálou expozici, na dva roky zavře

24.01.2015 7:34

Ještě v příštím týdnu mohou zájemci navštívit karlovarské muzeum na Nové louce. Od 2. února 2015 bude expozice na dva roky uzavřena a dojde k jejímu kompletnímu přebudování. Ve zcela nové podobě se představí na jaře 2017, kdy muzeum slaví 150 let své existence. Přestavbu zafinancuje Karlovarský kraj.

Karlovarské muzeum mění stálou expozici, na dva roky zavře
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Právě blížící se výročí muzea bylo pro jeho pracovníky hlavní motivací k úvahám o zbrusu nové tváři expozice, která by byla moderní a přilákala malé i velké návštěvníky. „Je standardní měnit stálé muzejní expozice v cyklech po patnácti letech, což se ostatně právě děje například v Umělecko-průmyslovém muzeu v Praze. My se této změny dočkáme až po téměř třiceti letech, ale i za to jsme rádi, protože expozice z roku 1987, ačkoliv je nabitá unikátními sbírkovými předměty, již dávno neodpovídá výstavním trendům a požadavkům rychlého tepu 21. století,“ uvedla ředitelka muzea Lenka Zubačová.

Nová expozice bude klást důraz na přehled o dějinách a přírodě Karlovarska a na specifika lázeňského města. „Původně mělo muzeum na pořízení nové expozice a práce s tím spojené získat peníze z tzv. norských fondů. To se sice nepodařilo, ale vzhledem k tomu, že projekt byl dobře připravený a muzeum už skutečně potřebuje nabídnout návštěvníkům nové pojetí výstavních prostor, rozhodl se Karlovarský kraj akci financovat ze svého rozpočtu. Práce budou probíhat na dvě etapy, kompletní náklady předpokládáme ve výši 30 milionů,“ vysvětlila krajská radní Eva Valjentová.

Přestavěné muzeum nabídne moderní a příjemné vstupní prostory, výtah pro návštěvníky s omezenou pohyblivostí nebo malé bistro. Součástí výstavních sálů bude i přilehlé nádvoří, které zejména v létě poslouží pro vystavení uměleckých solitérů či skulptur. Nově vznikne také oddychová zóna pro rodiny s dětmi. „Expozice bude útočit na návštěvníkovy smysly. Zážitkovou formu bude střídat klidová část s faktografickým obsahem. Jedno podlaží přiblíží vznik a historii Karlových Varů, druhé podlaží dějiny a přírodu Karlovarska," popsala Lenka Zubačová. Celou expozicí povede dětská stezka s plněním úkolů a poučením v každém sále. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-karlovarsky.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…