Karlovarský kraj uzavřel s Bavorskem dohodu o zásazích záchranářů

07.10.2016 16:06

Představitelé Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje podepsali v Karlových Varech dohodu s bavorským miistrem vnitra Joachimem Herrmannem o tom, že záchranáři sousedního Bavorska mohou v případě potřeby zasahovat na českém území, Stejnou možnost pak mají jejich čeští kolegové v bavorském příhraničí.

Karlovarský kraj uzavřel s Bavorskem dohodu o zásazích záchranářů
Foto: Archiv
Popisek: Karlovarský zastupitel za ČSSD Jakub Pánik

„Díky uzavření smlouvy budou moci do vzdálenosti pěti kilometrů vzdušnou čarou od hranice vyjíždět záchranáři na území druhého státu, pokud budou blíž než jejich kolegové. Doba k záchraně lidského života se tak zkrátí na minimum,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar během podpisu dohody připomněl, že Česká republika uzavřela rámcovou smlouvu se Spolkovou republikou Německo už v roce 2013. Pak následovalo náročné jednání českých krajů se sousedními státy.

Podle bavorského ministra Joachima Herrmanna spolupráce sousedních zemí probíhala už dříve v krizových situacích, například při likvidaci požárů. Jak uvedla náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská, situaci by komplikovaly odlišné úhrady zdravotních pojišťoven v jednotlivých zemích, proto se zásahy záchranářů budou hradit recipročně. 

Obdobnou smlouvu podepsali v  listopadu 2015 hejtmani Karlovarského, Libereckého a Ústeckého kraje se Saskem. Dokument začal platit od ledna letošního roku. „Dohodu jsme využili zatím v jednom případě, kdy se zasahovalo v Krušných horách. Na základě smlouvy s Bavorskem, která platí už od podpisu jednotlivými stranami, máme pokrytou celou hranici Karlovarského kraje s Německem,“ dodal Jakub Pánik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…